- Reklama -

Ministar Krkobabić posetio je Šumadijski upravni okrug gde je na sastanku održanom u skupštinskoj sali Opštine Topola govorio o planiranim programima ovog ministarstva i predstavio nedavno usvojen “Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije”.

– Topola ima osobene i preduzimljive domaćine, očito rešene da budu svoj na svome. Zato je udruživanje i razvoj specijalizovanih voćarskih, vinogradarskih, povrtarskih, stočarskih, a posebno seoskih turističkih zadruga ozbiljan posao koji je pred njima. Pomoć države ne sme da izostane, mora da bude bar jednaka naporima  koji oni sami ulažu –  izjavio je Krkobabić.

Setva kukuruza u Pomoravlju i Kolubari – preporuke i saveti

Ove godine za ovaj državni program namenjen zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara, a uskoro će biti raspisan Javni konkurs za dodelu tih sredstava. Prema uslovima programa novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja Javnog konkursa, mogu da računaju na iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po zadruzi. Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi. Novina su zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

Radnoj poseti Topoli i selima te opštine prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Šumadijskog upravnog okruga.

Grad Kikinda izdaje 51 hektar poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini

Predsednik opštine Topola Igor Petrović zahvalio je ministru na poseti i naglasio da ova opština ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 30 sela svoje opštine. Poljoprivredno zemljište u opštini Topola prostire se na 28.010 hektara, što je oko 78% ukupne površine te opštine.

Ministar je posetu završio obilaskom stočarske zadruge “Vojkovci 2018“, u selu Jarmenovci, koja je iz programa za unapređenje poslovanja zadruga „500 zadruga u 500 sela“ dobila 7,4 miliona dinara za 25 steonih junica i sada veoma uspešno posluje, a sledeći korak je prema rečima mladog direktora Nikole Mijailovića proizvodnja mlečnih prerađevina.

Izvor: Infopress