Poljoprivreda u Turskoj

379
0
SHARE
Međunarodni sajam poljoprivrede u Antaiji

Završen 18. međunarodni sajam poljoprivrede u Antaliji

U periodu od 28. novembra do 01. decembra na održanom sajmu poljoprivrede u turskom letovalištu Antalija, posetioci su u 4 hale za 4 dana mogli da vide najnovija dostignuća iz oblasti povrtarstva. Na manifestaciji koja je najveća, u Evropi, bar tako kažu organizatori, posetioci su mogli da se upoznaju sa savremenom tehnologijom u proizvodnji opreme za proizvodnju u zaštićenom prostoru, ali i sa najnovijim hibridima i semenima povrća.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Antaliji
Međunarodni sajam poljoprivrede u Antaliji

Danas se može proizvesti gotovo sve, ukoliko se ispune 4 osnovna uslova, a to je da proizvođač ima zemljište, vodu, sunce i vazduh. I to je danas dostupno svima, ali je posebno pitanje na koji način se uopšte pristupa ovoj proizvodnji. Turci to rade veoma smišljeno i organizovano jer usled svog povoljnog geografskog položaja i odličnih klimatskih uslova (primera radi 01. decembra u Antaliji je izmereno čak 20°C) mogu, da bar što se povrća tiče, imaju sezonu preko cele godine. To im omogućava da krastavac, paradajz, papriku, pa čak i jagode izvoze i tokom zime naročito u one zemlje u kojima ovih proizvoda nema.

Ali otišli su i korak dalje, a taj korak je posvećen proizvodnji hibrida.

Od 1984. godine se vrše neprekidna istraživanja u selekciji semena povrća koje je sponzorisala Vlada Turske. Sektor genetike je mlad, ali su tu postigli značajne rezultate posebno jer ih stimuliše potražnja iz Rusije koja im je veliki kupac. Što se tiče proizvodnje i prodaje semena kupci su im: Iran i Irak kao i druge zemlje Bliskog Istoka, ali i Srbija. Međutim svakako da je veliki potrošač i sama Turska i njenih 80 miliona stanovnika.

U poljoprivredu se ulaže, a ono što uvek zanima naše poljoprivrednike kada čitaju neki ovakav tekst ili gledaju neki prilog, prvo pitanje je, koliko se i da li se stimulišu tamošnji proizvođači u vidu subvencija ili donacija.

Međunarodni sajam poljoprivrede u Antaliji
Međunarodni sajam poljoprivrede u Antaliji

Što se turskih poljoprivrednika tiče, oni ne dobijaju subvencije i jedina olakšavajuća okolnost koju primaju jesu subvencionisani krediti koje im u zavisnosti od broja rata i visine jednim delom otplaćuje i država, namenski za kupovinu opreme, mehanizacije ili sistema za navodnjavanje. Dovoljno je da se podnese zahtev Ministarstvu sa tačnim opisom šta želite da kupite i obrazložite zbog čega, potom komisija zaseda, obradi vaš predmet i direktno kontaktira banku koja vam kasnije ispalćuje tražena sredstva.

Ali ono gde se najviše investira jesu istraživanje i nauka, a sve u cilju unapređenja poljoprivrede, tako da Turska grabi punim jedrima napred kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju.

Kraj prvog dela

Dipl. inž. polj. Goran Veljković