- Reklama -

“Muka je najbolja nauka”, kaže naš narod.

Koga će onda bolje da napravi inovacije na plugu od poljoprivrednika koji se razume i u mašinstvo?

Ovo je važno vreme za primenu mera zaštite ozimih žita

Ekipa “Bolje zemlje” po drugi put dolazi u posetu Milošu Zeliću iz Bečeja. Na prvi pogled on je plugove napravio komplikovanijim, a na drugi pogled on je pojednostavio rad plugovima. Ako se sećate bili smo kod njega pre par godina kada je instalirao specijalne valjke koji su sprečavali zaglavljivanje žetvenih ostataka i zagušenje pluga.

Sada je Zelić usavršio taj plug i dodao nove aktivne elemente.

Miloš Zelić, Bečej

– Ja, kada sam napravio onaj moj prvi sistem bio sam zadovoljan sa njim – kaže Miloš Zelić. – No, i tada sam znao da na njemu još treba da se radi i da će biti problema i sa njim.

– Tu je bilo problema kada se u njivu uđe. Bude blata, bude vetra, bude velike trave. Čas se okreće, čas ne. Ja sam sve to izbacio i rešio da ako neće lepo da se okreće onda ću da ga nateram da se okreće. Prvo sam se konsultovao sa ljudima. Neki su pričali da stavim elektromotore, drugi hidromotore.

Kako da dobijete visoke prinose kvalitetne paprike

– Ja sam rešio da to uradim sa hidromotorima. Napravio sam moćne osovine koje su jake kao i sam plug i sa ležajevima. Sada hidromotor tera kardansko vratilo sa traktora. Probao sam ja to sa traktorom, ali nije moglo. Možda neki moderni traktor to može direktno, ali rus nije mogao.

– Ja sam ugradio pumpu hidraulike koja radi na kardan i rezervoar za ulje da ima kružno kretanje i time rešio problem. Pumpa ima veliki protok, 70 – 80 litara, ali ja vidim da tu ne treba puno pošto je to zatvoren sistem – nema cilindra, ovde je ulje uvek žuto, onakvo kavo je sipano, ne greje se, ima krug i nema nikakvog opterećenja. Po meni to je, maltene, večno. Traktoru to nije nikakav teret, ima automatsku spojku, samo se skine, obesi se pumpa na plug i traktor ide dalje – objašnjava Zelić.

Država nudi 3500 ha na 15 godina u Somboru

Ako vas nije zaprepastilo to što je neko instalirao hidromotore na plug, a to sigurno niste očekivali, onda će drugi dodaci i informacije koje će te saznati sigurno da vas šokiraju.

Pogledajte na snimku ispod sve o ovom izvanrednom plugu…