Subvencije za mleko
Da li će kvalitet mleka određivati nezavisna nacionalna laboratorija?
- Reklama -

Vlada Srbije je od ove godine značajno uvećala iznos subvencija za stočarstvo – budžet je veći za skoro sedam milijardi dinara. Kada je u pitanju mlečno govedarstvo, od sledeće godine je u planu da počne i isplata podsticaja za mleko na osnovu njegovog kvaliteta.

Takođe, nakon više od deset godina Srbija je dobila akreditovanu Nacionalnu referentnu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta mleka. Plan je da se u ovoj nacionalnoj laboratoriji sprovode analize na osnovu pravilnika o kvalitetu mleka, kao i na osnovu pravilnika o posebnim i opštim uslovima o higijeni hrane.

Sve prethodno navedeno je od izuzetnog značaja za naše poljoprivrednike, stočare, jer je to jedini način da se zaštite od nelojalne konkurencije, ali i „isplivaju“.

Međutim, kada je u pitanju isplata podsticaja za mleko na osnovu njegovog kvaliteta, postavlja se pitanje kako će se te subvencije deliti? I kako će svi uzorci mleka stizati do nezavisne laboratorije?

Profesor doktor Denis Kučević, gost emisije Bolja zemlja, prati situaciju u mlečnom govedarstvu i jedan je od prvih koji je imao prilike da vidi novi pravilnik o kvalitetu. Profesor Kučević je pomalo skeptičan kada je u pitanju ko će i kako uzimati uzorak mleka.

Kako tvrdi profesor po pravilniku, koji je on video, uzorak mleka koji ide u nacionalnu laboratoriju uzima upravo mlekara – zbog koje je i uvedeno da uzorak bude nezavistan. Mada postoji i faktor premije, u tom smislu kakav je uzorak uzet zavisi i premiranje mleka. Ono što je verovatno je da će u jednom momentu, prema pravilniku, premija biti isplaćivana na osnovu broja bakterija i sadržaja somatskih ćelija.

Ako uzmemo u obzir da bi uzorak mleka morao iz svakog kraja Srbije da doputuje do centralne laboratorije to bi mnogo koštalo, i zvuči besmisleno. Tako da će, prema rečima profesora Kučevića uzorkovanje mleka najverovatnije raditi otkupljivač mleka.

Recimo, u Holandiji uzima se samo uzorak mleka koji kontroliše samo jedna laboratorija – koja je u zajedničkom vlasništvu, mlekara, kooperative i država – funkcioniše kao nezavisno telo. A kako će kod nas sve funkcionisati, savet profesora Kučevića je da sačekamo kada to zaživi.