fertilizer

Gotovo tri i po godine posle stečaja i godinu dana od privatizacije, novi vlasnik „Azotare“ počinje proizvodnju svih veštačkih đubriva. Zbog rata u Ukrajini obustavljen je izvoz veštačkog đubriva iz Rusije, a cene obaraju rekorde(tri puta su više nego prošlog proleća.

Pančevačka Azotara je 2018. otišla u stečaj, a prošlog maja za 650 miliona dinara kupila je novosadska firma „Promist“. Sa uvoznim sirovinama već proizvode tečno ekološko đubrivo, a do kraja godine svi proizvodni pogoni biće u radu i tržište će isporučivati sva veštačka đubriva.

„Trenutno smo u fazi rekonstrukcije svih pogona za probni rad u ‘Azotari’. Trenutno imamo 200 zaposlenih. Tridesetak inženjera aktivno radi na tome da se što pre aktivira proizvodnja, pokrene barem u jednom manjem obimu krajem aprila, da bismo ipak pokušali da stignemo na prihranu pšenice“, navodi komercijalni direktor HIP „Azotare“ Danilo Tomašević.

Trenutno, za tonu veštačkog đubriva treba dati i 900 evra, što je tri puta veća cena od one koju su poljoprivrednici plaćali u toku prošle setve. U Privrednoj komori najavljuju podršku „Azotari“ jer je proizvodnja đubriva strateški značajna za zemlju.

„Pre svega imamo jednu kriznu situaciju koja je posledica rata u Ukrajini. Došlo je do većih poremećaja i potrebe proizvodnje hrane, samim tim i potreba za proizvodnjom veštačkih đubriva. A ona je usko povezana sa rastućom cenom prirodnog gasa i iz tog razloga postoji opšti porast cena proizvodnje đubriva“, pojašnjava Bojan Stanić iz Sektora analitike u PKS.

„Promist“ je pre pet godina kupio i bivšu pančevačku fabriku stakla, na čijoj lokaciji već grade silose za budući logistički centar za pretovar i skladištenje žitarica. A kada krene s punim kapacitetom rada, „Azotara“ će, kažu, zaposliti još 200 ljudi.

„Kapacitet fabrike je takav da mi godišnje možemo da podmirimo potrebe Srbije sa nitratnim đubrivima i da jedan deo izvezemo“, kaže Tomašević.

„Azotara“ već ima sklopljene ugovore za izvoz tečnog đubriva u Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku. Sa transportom nemaju problema jer imaju svoje tankere, a roba ide Dunavom.

Izvor: Agropress

Prethodni tekstOdobren izvoz pšenice i kukuruza u Italiju
Sledeći tekstNovine u prodavnicama-oznake za domaće meso