Foto: Pixabay
- Reklama -

Među ratarima trenutno je najaktuelnija tema žetva pšenice. Zbog loših vremenskih uslova sa žetvom se kasni, pa će i prinos i kvalitet biti niži.

Žetva ječma i pšenice bila bi u punom jeku, da nije bilo obilnih padavina, objašnjava za RTV stručnjak u Zadružnom savezu Vojvodine Petar Radić. On je rekao da je ječam uglavnom zreo i da je bolje podneo padavine od pšenice koja je polegla, pa će biti problema kod kombajniranja.

Sada konstatujemo da je pšenica na parcelama potamnela, što može dovesti do pojave patogena i pada kvaliteta žita. Samo da nas vreme posluži 10-ak dana da završimo žetvu. Zbog vremenskih uslova uglavnom su pšenice slabijeg kvaliteta, tek na ponekim parcelama očekujemo visok kvalitet i rod. Mislim da će ova godina po proizvodnji pšenice biti ispod proseka. Neke kalkulacije govore da je za prosečan prinos od 4,5 tone po hektaru proizvodna cena pšenice 21,06 dinara za kilogram. Ni ove godine nećemo imati klasiranje pšenice na prijemu, iako se to svake godine najavljuje”, rekao je Radić za RTV.

Kako je naveo, verovatno će neke pšenice boljeg kvaliteta dobiti i veći cenu na tržištu.