Vocne sadnice prodaja
Počela sezona prodaja sadnica - kakvo je stanje na tržištu? Foto: screenshot iz priloga iz emisije Bolja zemlja
- Reklama -

Sezona prodaja sadnica na domaćem tržištu je ove godine, za razliku od prethodnih, počela nešto kasnije. Vremenski uslovi, previše suva zemlja a potom blato, onemogućile su to da rasadničiri sadnice povade pre decembra.

U svakom slučaju, rasadničar Milorad Pantić, poznatiji u okolini i šire kao grof od Milutovca, povadio je sadnice i utrapio ih, a sada je na red došla prodaja.

Pored toga što Milorad prodaje sadnice u Srbiji, on zapravo veći deo proizvodnje izvozi – i to na veoma neuobičajena mesta.

Prema procenama, u Srbiji se godišnje proizvede oko 10 miliona sadnica, a od toga veći deo ide u izvoz. Budući da na tradicionalnim unosnim tržištima prodaja sadnica opada, naši rasadničari pokušavaju da nađu alternativu. Pa tako, sadnice iz naše države izvoze se čak u daleku Severnu Afriku.

Kada je reč o obradi sadnica za dalji transport, postoji više načina obrada u zavisnosti od toga gde idu. Recimo, za Srbiju gde će sadnice biti vrlo brzo položene u zemlju idu sadnice golih žila. Međutim, kada se sadnice šalju u izvoz, onda se radi određeno kondicioniranje – deo korena sadnice se preseče, skidaju se grančice, a u slučaju da roba ide za Evropsku uniju treba i više da se upakuje.

Nikad ne zaboravite – sadnica je živo biće!

Pošto je sadnja krenula – i izvoz i prodaja na domaćem tržištu, grof od Milutovca nam je otkrio par korisnih saveta o tome kako bi trebalo da se manipuliše sadnicama, kao i kako ih sačuvati tokom zime.

Trebalo bi da imate na umu da je sadnica živo biće i da ukoliko je ostavite preko noći, neutrapljenu napolju, da se neće ni primiti.

Ceo prilog iz emisije Bolja zemlja i savete rasadničara Milorada Panića pogledajte i poslušajte na linku ispod: