- Reklama -
Slider

Ljudi se hiladama godina bave ratarstvom. Uvek su postojali neki plugovi i oralo se ovako ili onako, od drvenih plugova pa sve do modernih obrtača od specijalnih legura čelika.

Postavlja se pitanje da li posle hiljada i hiljada godina na plugu uopšte ima šta da se usavršava? Kalman Vekonji tvrdi da ima i napravio je, slobodno možemo reći, revolucionarni plug.

Inače, o porodici Vekonji, njihovoj radionici za plugove i savete koje su dali ratarima možete pogledati PLUGOVI NAŠI NASUŠNI! U poseti stručnjacima: U ratarstvu samo oštro! (VIDEO) 

Kalman Vekonji, zanatlija, kovač konstuktor, je u svojoj radionici u Čantaviru, kako sam kaže posle decenija i decenija isprobavanja, gde je imao i promašaje i pogrešne materijale i mnogo čega još, napravio plug po svome ukusu.

Kalman Vekonji

Plug koji je napravljen da bude prilagodljiv, koji toleriše vaše greške, bez elektronike i sa pravom količinom hidraulike,obrtač, da može da se jedna glava otkači, kada zatreba i od trobraznog napravite dvobrazni, da možete da prilagodite ceo plug za desetak minuta uključujući i ugao pod kojim raonik upada u zemlju, a ne samo širinu prohoda.

On je napravio takav plug kakav kod nas, ali ni u svetu, nije viđen i koji je toliko revolucionaran da su u odnosu na njega drugi plugovi kao bicikla u odnosu na motor.

Ono što ćemo prvo pomenuti, a što nigde do sada nije viđeno, je antišok ventil. Kalman Vekonj ga je na cilindar hidraulike koji obrće plug. Čemu to služi? Radi se o tome da imate sada moderne traktore na kojima možete da regulišete pritisak i protok ulja kroz hidro izvode, ali imate i stare gde ne možete i gde nešto može da se desi sa pumpom. Uz sve to zamislite da radite sa obrtačem i krećete da ga obrćete, ali ne izvadite ga iz zemlje dovoljno ili se plug negde zaglavio. Hidraulika tada kreće da lomi plug jer cilindar tera svoje pod pritiskom

To kod Vekonjija ne može da se desi. On je ugradio svoj sopstveni šok ventil kojiomogućava da se napravi tačno onaj pritisak koji je potreba da se plug obrne i ni Paskal više. Šta god da se desi ceo hidraulični sistem je zaštićen.

Sav pritisak koji je višak se gubi u antišok ventilu, a ukoliko je otpor koji plug oseća preveliki, on staje sa obrtanjem i ne možete da ga obrnete, a ni da ga slomite.

To je samo jedan detalj na hidraulici, ali može da mnogo znači. Sve i da hoćete namerno da to uradite, ne možete da oštetite hidrauliku niti na traktoru niti na plugu.

Koliko mi znamo, a ispravite nas ako grešimo niko drugi ne ugrajuje šok ventile u hidrauliku obrtača sem Vekonjija.

On je uradio i mnoge druge revolucionarne stvari koje vrede svakog dinara uloženog u kupovinu ovog pluga. Jedini nedostatak koju trenutno ima ovaj plug je što se proizvodi u malim serijama od po par komada, ali mnoge velike fabrike su počele tako.

Svi oni koji znaju porodicu Vekonji i koliko su to radni, vredni, pošteni i sposobni ljudi, znaju da to sigurno neće ostati na tome i da ćemo jednog dana natpis “Vekonji” videti na mnogim poljoprivrednim mašinama i alatkama širom sveta.

Više i detaljnije o ovom plugu možete pogledati na snimku ispod…

Slider