Foto: Bolja zemlja

Farma sa najskupljomom genetikom ovaca, ako računamo po broju ovaca, je u Šidu. Tu je jedan čovek Radosav Matić uložio 100 000 evra u farmu kako bi iz Češke doneo najbolju genetiku romanovske ovce, kako on smatra na svetu.

Mi smo  pozvani da prvi posetimo farmu i da vidimo kako izgleda ta investicija.

Nije ovde dat ogroman novac na uredjenje, na bokseve, na pojilice, to je napravljeno od starih burića , ovde je ogroman, a neko bi rekao i sumanut novac dat na genetiku.

OTPORNO I DONOSI DOBRU ZARADU! Uzgoj škotskog govečeta!

Međutim, postoji itekako dobro objašnjene zašto bi neko davao po nekoliko hiljada evra za ovna. Ono što odmah možemo da vam kažemo, jeste bilo skupo ali u suštini, makar po onome što smo čuli i videli, Srbija je dobila genetiku češke romanovske ovce koja može da se meri sa onom u Češkoj.

Radi se inače o tovnom tipu romanovske ovce. Sama ovca u prirodi i tamo gde je nastala u ruskim brezovim šumama je navikla da jede list i da daje veliki broj male jagnjadi, koja su u velikom broju uginjavala ili su ih jeli predatori – dakle plodnost je kod ove ovce bila stretegija preživljavanja.

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Sledeće nedelje novi podsticaji i rang lista konkursa za mlade!

Ono što su Česi uradili je da su uzeli rusku ovcu i dali joj formu tovnog tipa, a da su zadržali plodnost. Međutim nije u pitanju samo plodnost nego je promenjena i veličina ovce. Ne možete da očekujete da životinja teška 40 kila da četvorke i da ta jagnjad prežive. Zato su napravili veću ovcu koja može da taj veći broj jajnih ćelija iskoristi.

Da vidimo otkud ovde  farma u koju je novac investirao čovek koji pre samo tri godine nije znao gotovo ništa o ovčarstvu ? Ovaj čovek je plaćao ovcu 2000 evra. 

Radoslav Matić, ovčar

– Na kraju se pokazalo da smo dobili ovcu sa najboljim karakteristikama – kaže Radoslav Matić, ovčar. – Ovcu koja jagnji pet jaganjaca godišnje u proseku, a neke i više od toga. Jagnjad su, u proseku od 35 do 45 kilograma.

– Ta ovca daje u mesu od 150 do 170 kilograma mesa. Koja ovca na svetu to daje? Ni jedna!

Na pitanje kako je uopšte došao do toga da mu se finansijski isplati on je objasnio:

– Ja sam tri i po godine radio na tome. Imao sam običnu romanovsku ovcu. Onda sam video da ona isto jede, isto troši i isto košta kao ova vrhunske genetike.

– Zbog toga sam odlučio da uvezem češku koja je vrhunska genetika – objašnjava on. – To su i specijalne ovce i specijalni ovnovi.

– Od 12 postojećih linija češke romanovske ovce ja sam uvezao 6. Svaka ima svoje prednosti.

– Zar Vam nije bilo čudno da dajete 2000 evra po ovci u češkoj – pitao ga je Uroš.

– Da, da, dao sam 2000 evra po ovci, ali zato što ja nisam kupio ovcu, ja sam kupio genetiku. Ja sam time kupio njeno potomstvo, a ne meso ili nešto drugo.

Nije Matić kupio kilažu ovih ovaca, nego njihov DNK, njihovu spermu i njihove jajne ćelije  i zato je davao toliki novac.

Gospodin Rade Matić se celog života bavio i onim drugim poslom, vezanim za tekstil i ekonomiju i zahvaljujući tom iskustvu je uradio nešto što malo ko radi kada su ovce u pitanju, a puno znači. To možete pogledati u videu na kraju teksta.

Matića su, što se tiče finansija, Česi odrali kao zeca. No, on je dobrovoljno i svesno u to ušao. Jesu oni njega odrali, ali i njima je jasno da je i on njih jer sada ima šest od dvanaest linija romanovske tovne ovce ovde u Srbiji. Zbog toga će mnogi, koji bi kupili ovce od Čeha sada će kupiti od Matića, ovce iz Srbije.

Što bi ih i uvozili iz Češke, kada je ovo ta stvar. Ovca je ćerka najplodnije svetske ovce, a ovan šampion Češke težak preko 120 kila. Sve to Matić nema nameru da naplaćuje nerazumno, možda je on platio dve hiljade evra ćerku najplodnije ovce, a vi možete da dobijete unuku mnogo, mnogo povoljnije.

Koja je cena dviske i savete o uzgoju ovih ovaca možete pogledati na snimku ispod…

 

IZVORbolja zemlja
Prethodni tekstAFRIČKA KUGA SVINJA HARA SRBIJOM: Ovo su ugroženi krajevi
Sledeći tekstZEMLJIŠTE TREĆE KLASE DALO PRVOKLASNE PRINOSE KUKURUZA! Nije magija, evo u čemu je tajna! (VIDEO)