Bundevara
Pita bundevara recept Foto: domacirecepti.net
- Reklama -
Slider

Ne postoji osoba a da nije probala pitu od bundeve, popularno – bundevaru. Njena priprema je vrlo jednostavna pa je mogu spremiti i deca, naravno uz nadzor starijih.

Evo potrebnih sastojaka.

9 tanjih kora za pitu (za tri jufke uvijaju se po 3 mada, a ako su kore deblje može i po dve)

Oko 700 g narendane bundeve u koju možete dodati kesicu cimeta, par kašika šećera, oko 100 g suvog grožđa i isto toliko seckanih oraha. Dakle, sve ovo je na dobrovoljnoj bazi ako imate i ako volite dodajte, a ako nemate i ne volite nemojte.

  • 1 dl ulja
  • 1 dl kisele vode

Postupak filovanja

Na čist sto stavite prvu koru i poprskajte je naizmenično uljem i kiselom vodom. Preko druga kora isti postupak tj.prskanje vodom i uljem i treća kora koju takođe poprskate uljem i vodom.

U dnu stavite bundevu narendanu i uvijte u tzv. jufku i stavite u pleh.

Isti postupak ponovite sa preostalim korama.

Pre nego što stavite u rernu jufke dobro namažite uljem i stavite u rernu da se peče na oko 160°C oko 1 sat tj. dok ne porumeni i bude pečeno.

Kada se ispeče, izvadite iz rerne i onako vruće, malo poprskajte vodom i prekrijte čistom krpom i ostavite da se ohladi.

Nakon hlađenja secite na parčiće željene veličine i pospite šećerom u prahu i pozovite društvo u goste! Uz pitu bundevaru možete da im servirate i vruću rakiju ili kuvano vino sve po afinitetima vaših gostiju.

Ovaj izvrsni recept je priredio dipl. inž. Goran Veljković

Slider