Naslovna Poljoprivreda Pihtijada u Rumenki-dan za pamćenje

Pihtijada u Rumenki-dan za pamćenje

57
0

Nastala iz kafanske priče, jedne večeri pre 20 godina, Pihtijada u Rumenki ne ostavlja ni jednog ljubitelja pihtija ravnodušnim. Uz odličnu atmosferu koju je pravio bend, posetili smo razne tezge i probali mnoge delikatese, svaki originalan i jedinstven na svoj način.

Branislav Popović, predsednik organizacionog odbora, rekao nam je nešto više o ovoj manifestaciji, kao i nagradama i peharima koje očekuju pobednike. Ove godine se 40 takmičara „borilo“ za najbolju pihtiju.

Pihtijada u Rumenki okuplja veliki broj učesnika i posetilaca iz regiona, što dodatno pomaže razvitku turizma naše zemlje.

Na pitanje da li su i mladi ljubitelji pihtija, Branislav odgovara: „Pihtije su jelo koje dolazi sa godinama“, a zatim je i objasnio da je i sam postao ljubitelj istih kad je stekao određene godine. On nam je, ovom prilikom rekao i recept za pravu, tradicionalnu pihtiju.

Kao i na svakoj srpskoj manifestaciji, pored „zvezde“ festivala, uvek su pristuni i drugi delikatesi i pića našeg kraja. Imali smo prilike da upoznamo Miloša Radojčića, penzionera, koji se bavi prodajom domaćeg vina i grožđa.

Gospodin Miloš veliku pomoć u prodaji ima od sina i žene, a ovo je bila savršena prilika da degustiramo neka od njegovih vina. Razlog zbog koga vino pakuju u plastične flaše jeste što je ono pristupačnije, a kvalitet vina je isti.

„Lepa flaša je lepa da je imate jednu u vitrini“, rekao je ovaj vinar, a zatim objasnio da pravom potrošaču vina to ne smeta.

Gospodin Miloš i njegova porodica imaju 7 i po jutara vinograda, a zemlju sami obrađuju, jer radne snage nema. Razlog za to nije finansijski nedostatak, već činjenica da je teško naći radnike koji će posvećeno obavljati svoj posao: „Nerad je skup, rad nikada nije bio skup.“

Preporučujemo svim ljubiteljima pihtija da posete sledeću Pihtijadu u Rumenki, jer je provod zagarantovan. Naravno, preporučujemo posetu i svima onima koji nisu ljubitelji ovog „srpskog delikatesa“, jer mogu da probaju i mnoge druge proizvode domaćih i regionalnih proizvođača.

Prethodni tekstŠta su nam proizvođači mesnih prerađevina ponudili ove godine?
Sledeći tekstReč struke: Koji je najbolji način da zaštitite povrtarske kulture?