Foto: Pixabay
- Reklama -
Slider

Ušli smo u mesec decembar i jako je bitno da pčelar češće obilazi svoj pčelinjak. Jedan od razloga su i brojne štetočine kojima takođe pogoduje ova klimatska situacija. Tu je i radoznalost ljudi, nestašnost dece, domaće i divlje životinje, ptice, živina, pogotovu ako pčelinjak nije ograđen.

PČELARI, NE DOZOLITE DA OSTANETE BEZ SUBVENCIJA! Obavezno ovo uradite do kraja meseca!

Ako je pčelinjak na vetrovitom terenu, još uvek nije kasno da ga zaštitimo od jakih udara vetra snopovima šaše koji su izvanredan materijal za zaštitu, a uz to i najjevtiniji, jer osim našeg rada nema baš nikakvu cenu. Zaštita od ptica je nešto teža, mada mnogi pčelari uspešno štite svoje košnice na taj način što komade ma kakvog mesa, najčešće slanine stavljaju na obližnje stablo i one rado idu na to. Neki postave čitavu odranu svinjsku kožu pa se ptičice u dužem periodu zadržavaju na njoj i ne obraćaju pažnju na košnice.

SPREMITE PČELINJAKE ZA ZIMU! Ne dozvolite da vam stradaju društva, jer niste ovo uradili!

Kontrola postavljenih češljeva na letima je rutina pri svakoj poseti pčelinjaku u decembru. Stalno proveravati postolja na kojima su košnice i njihovu stabilnost pratiti svo vreme. Sve to treba raditi da zbog čestih padavina ne bi tlo pod teretom propalo, pa i se košnice nagnule ili istumbale, a samim tim i klube odvojilo od zazimljenog položaja i uginulo.

Redovno posmatrati leta, kontrolisati da nije ušao miš. Zdrava i jaka društva u ovom mesecu, ako se bliže primaknemo košnici, oglašavaju se tihim i mirnim radom u svom klubetu, što pčelaru daje znak da je u tom društvu sve u redu.

Izvor: Pčelari Raška

Slider