Pčele mogu dobro da zarade

498
0
SHARE
Pcelarstvo zarada
Pčele mogu dobro da zarade! Foto: shutterstock.com

Mnogi će se složiti u tome da kada ne bi bilo pčela, gotovo polovine hrane na našoj planeti ne bi uopšte postojalo. Jer pčele kao oprašivači u lancu proizvodnje hrane imaju ključno mesto.

Oprašivanjem biljaka omogućavaju njihov razvoj i plodonošenje, stvaraju ishranu za životinje koje se kasnije koriste za ljudsku ishranu i tako u krug.

Tako da, svaki treći zalogaj koji čovek unese nastaje zahvaljujući pčelama. Ajnštajn je njihov značaj uvideo odavno, pa je zaključio da ukoliko bi kojim slučajem sa Planete nestale pčele, nestali bi i ljudi. Pčele su jako bitne, kako za životnu sredinu, jer oprašuju 80 odsto biljaka, tako i za ekonomiju i za životnu sredinu.

Međutim, već duže vreme suočavamo se sa smanjivanjem brojnosti pčela i to svakako nije za potcenjivanje, pa bi njihovo izumiranje trebalo da bude ozbiljna pretnja za svakog pojedinca, biznismena i naučnika.

Važno je da imamo u vidu da pčele godišnje “zarade” 22 milijarde evra u poljoprivrednom sektoru na nivou Evrope. Zbog toga moramo malo da promenimo i svest o ovim insektima, jer kada se kaže pčela nije osnovna asocijacija samo med i proizvodi od meda, već opstanak čovečanstva.

Ali ako posmatramo pčelu samo kao jedinku, vrednu malu koja proizvodi med, svakako da ćemo zaključiti vrlo lako da pčelartsvo svakako donosi ozbiljan profit ukoliko se ovom poslu pristupi pažljivo, smišljeno i organizovano.

Pravi med koji je kvalitetan prodaje se po ceni od 9 evra za kilogram pa zbog toga imajte to u vidu ukoliko rešite da se upustite u ovaj biznis. Pčelama se morate posvetiti potpuno, kako bi vam one vratile duplom merom.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković