Isplativost pcelarenja
isplativost pčelarenja
- Reklama -

Dragi poljoprivrednici, ono što možemo u ovom momentu jeste da pohvalimo pčelare širom Srbije, jer su upravo oni pravi primer za sve druge u borbi za domaći agrar.
Zahvaljujući udruživanju i zajedničkoj borbi svih pčelara, čini nam se da su uspeli da odole svim “ucenjivačima”.
Na osnovu informacija sa terena, proizvodnja bagremovog i lipovog meda je bila bolja nego prethodne, ali zbog obilnih padavina suncokretova paša je podbacila. Medna sezona je pri kraju, a pčelari polako pripremaju pčele na uzimljavanje.

A šta nam govori statistika?

Na osnovu podataka kojima raspolaže Privredna komora Srbije (PKS), od januara do maja u svet je otišlo 852 tone meda iz Srbije, ukupne vrednosti 4 miliona dolara. U prvih pet meseci ove godine, izvoz meda je povećan za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Naime, firme koje su registrovane za izvoz meda i proizvoda od meda u toku 2017. godine su izvezle 2.538 tona meda u vrednosti od 9, 8 milion dolara. Najviše meda Srbija izvozi u Italiju, Norvešku i Nemačku.

Na osnovu procena Republičkog zavoda za statistiku, 2017. godine je u Srbiji bilo 849 .000 košnica – 43 odsto više nego 2011. godine i sedam procenata više nego 2016. godine. Procenjuje se dalji rast broja košnica u Srbiji.

Raste broj pčelara u Srbiji

Nema dela u Srbiji, a da nije pogodan za razvoj pčelarstva. Pored meda, glavna dobit u pčelarstvu je i oprašivanje biljnih kultura. Pravilnom upotrebom pčela u oprašivanju, uz ostale mere, prinos se povećava od 60 do čak 100 procenata.

U planu formiranje instituta za pčelarstvo

Srbija je jedina zemlja u okruženju koja nema Institu za pčelarstvo. Zbog toga je, u okviru Grupacije za pčelarstvo Privredne komore Srbije (PKS), predložena izgradnja istog. Takođe, u planu je i izrada Programa razvoja privrednog pčelarstva.

Subvencije za nabavku opreme i pokretanje medarske proizvodnje

Opština Zrenjanin, drugu godinu za redom, izdvojila je 3 miliona dinara podsticaja za pčelare. Sa 30 mladih proizvođača je u toku ove nedelje potpisan ugovor. Među pčelarima ima i žena.
Svakom odabranom, registrovanom, poljoprivrednom gazdinstvu je namenjeno po 100.000 dinara za nabavku pčelinjih društava, kao i pet košnica koje, poljoprivredno gazdinstvo, vraća gradu Zrenjaninu u roku od pet godina.
Zbog povećanog interesovanja, opština Zrenjanin ove godine će najverovatnije raspisati još jedan konkurs od dva miliona dinara.
Pored opštinske pomoći, subvencije za nabavku opreme i pokretanje medarske proizvodnje nudi i država Srbije.