- Reklama -

Avgust je mesec kada iskusni pčelari pregledaju svoja pčelinja društva i vode računa o tome da se pripreme za zimu. U ovom periodu je važno da se pregledaju sve pčelinje zajednice i vide da li su u odličnoj zdravstvenoj kondiciji. Ovo se naročito odnosi na matice, koja trebaju da budu zdrave.

Matica tokom avgusta i septembra položi oko 20 000 jaja, iz kojih će se ispiliti larvice, a kasnije će nastati pčele. Oko 20 000 pčela je dovoljno da društvo prezimi.

Ukoliko se pak utvrdi da imamo društva sa nedovoljnim brojem pčela radilica tj. društva koja su slaba, tada bi ih trebalo spojiti sa jakim društvima kako bi se udružili i prezimili.

Istovremeno sa poleganjem jaja kreće i varoa koja polaže jaja u trutove, ali kako njih nema ova vrsta krpelja prelazi na pčele radilice, pa je ovo period kada bi trebalo vršiti intenzivnu borbu protiv varoe.

Varoa na pceli
Pročitajte i: Hrvatski inovatori: termičkim načinom do suzbijanja varoe

Varoa je invazivan parazit koji napada: larve, lutke i odrasle jedinke. Zaštitu od varoe trebalo bi započeti krajem jula, intenzivirati u avgustu, da bi se završila do 10. – 15. septembra. Tretiranje pčelinjih zajednica posle 15. septembra, ne daje nikakve rezultate pa je zato važno da se tretiranje obavi na vreme.

I veoma važna mera koju bi trebalo obaviti tokom avgusta je prihrana pčela i to se može obaviti ili medom ili šećernim sirupom, ali je prihrana medom mnogo bolja. I za kraj, trebalo bi da imate u vidu da prezimljavaju samo jaka i zdrava pčelinja društva sa oko 15 do 20 000 pčela. Zato je sada momenat da ih na vreme pripremite za zimu.

G.V.