Podeli svoje znanje logo emins . ogr
- Reklama -

Program „Podeli svoje znanje“ je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena.

Program partnerski realizuju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banka, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Evropski pokret u Srbiji od 2010. godine.

Cilj programa “Podeli svoje znanje” je profesionalno i lično osnaživanje žena u našem društvu, kroz razmenu iskustava i znanja.

Pozivaju se sve mlade žene, koje imaju minimum šest meseci relevantnog profesionalnog angažmana (volontiranje, stažiranje, radni odnos, itd.) sa teritorije Republike Srbije da se prijave. Posebnu podršku program pruža mladim preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama.

Specifični ciljevi:

1. Profesionalno i lično osnaživanje žena, kroz deljenje znanja i iskustva;

2. Podiznanje svesti opštoj populaciji o neophodnosti unapređenja ženskih prava u Srbiji i značaja postizanja rodne ravnopravnosti;

3. Jačanje, unapređenje i širenje (i prema broju i geografski) postojeće mreže žene okupljene oko projekta Podeli svoje znanje.

Program je vođen idejom da uspešne i stručne žene, liderke iz različitih profesija, podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja kako bi doprinele stvaranju prilika za mlade žene za unapređenje svog puta u karijeri, sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.
Model mentorstva je razvijen u svetu i uspešno se realizuje uskoro svim društvenim sferama, od nauke, preko biznisa do politike. Uzimajući u obzir naše okruženje i društvene prilike, model je prilagođen ciljnoj grupi u Srbiji. Proces evropske integracije Srbije je proces reforme institucija i izgradnje demokratskog i prosperitetnog društva, osnažene i uspešne žene jedan su od stubova takvog društva.

Program i koncept se baziraju isključivo na volonterizmu i entuzijazmu mentorki i mentorina, a njihova spremnost i posvećenost su ključni faktor uspeha mentorskog odnosa.

Program čine tri komponente:

Rad sa mentorkom u mentorskom paru – kroz bilateralne susrete i neformalne razgovore, uzajamno motivisanje i mobilizacija mentorina i mentorki, otvaranje mogućnost za mlade žene da pokrenu svoje karijere ili promene oblasti rada, da se dalje razvijaju i usavršavaju.

Zajednički grupni događaji – okrugli stolovi i radionice i različiti događaji koji okupljaju mentorine i mentorke, kao i alumnistkinje, ali i druge zainteresovane. Radionice su namenjene osnaživanju i jačanju različitih veština koje im nedostaju. Okrugli stolovi su namenjeni razgovoru sa različitim ženama iz različitih profesija, kao i na njihove lične priče i izazove sa kojima se kao žene susreću u svom radu;

Promocija i Mentorska šetnja – završni događaj Programa, na kojem mentorke i mentorine dobijaju sertifikate i u okviru razgovora na različite teme podižu svest o značaju mentorstva, kao i umrežavanja i deljenja znanja. Mentorska šetnja je deo globalne incijative Vital Voices Global Leadership Network u okviru koje se svake godine u nekoliko država širom sveta organizuje niz mentorskih šetnji širom sveta, u istom danu. Promocija na programu podrazumeva deljenje sadržaja o uspesima naših mentorina i mentorki i promovisanju primera dobre prakse jačanja ženske mreže. Promocija se sprovodi aktivno na društvenim mrežama.
Program omogućava:

  • Unapređenje ličnih znanja i veština;
  • Ekonomsko i profesionalno osnaživanje pozicije žena u Srbiji;
  • Razvoj i unapređenje ženskog liderstva, kao i percepcije istog;
  • Kreiranje mreže novih liderki;
  • Intergeneracijsku i intrageneracijsku saradnju;
  • Prenošenje znanja i iskustava u okruženje
  • Promociju uspeha i dostignuća žena.

Konkurs je otvoren za mentorine od 15. oktobra do 30. novembra svake godine.

Sve zainteresovane kandidatkinje treba da popune Formular za prijavu – Program Podeli svoje znanje – 2020 za mentorine.

Mentorke se biraju na osnovu profila odabranih devojaka (profesionalnih afiniteta i ličnih interesovanja). Konkurs za mentorke je otvoren tokom cele godine.

Mentorke se mogu prijaviti popunjavanjem onlajn formulara i na taj način postaju deo baze mentorki. Ukoliko nađemo devojku sličnog profila, kontaktiramo potencijalne mentorke.

Za sve dodatne informacije možete pisati na office@emins.org