foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Ove proizvodne godine proizvođači paradajza imali su dosta problema, plamenjača, moljci, neuravnotežena ishrana koja ponekad zna da napravi ozbiljan problem i dizbalans u proizvodnji, ali po svemu sudeći bilo je veoma teško izboriti se sa svim otežavajućim okolnostima.

Ako se pitate šta je još moglo da zadesi povrtare ove godine, pročitajte tekst koji sledi..

Virus mozaika krastavca na paradajzu (Cucumber mosaic virus) ili CMV kako se skraćeno naziva, primećen je kod proizvođača Stamenković Andre, dugogodišnjeg povrtara sa velikim iskustvom, koji ima 50 ari po plastenicima.

Ceo jedan plastenik, počevši od početka gde je virus bio najagresivniji je bukvalno uništen.

Kao što vidimo na slici, koja prikazuje sam ulaz u plastenik, imamo vidljive karakteristične simptome, na obolelim i zaraženim biljkama je vidljiva pojava blagog šarenila koje kako vreme odmiče je sve izraženije. Biljke dobijaju pre svega žbunast izgled, kočast i nitav, a takođe i zaostaju u porastu. Kržljave su, a kolenca zbijena. Dolazi do nekroze duž nerava, crtičastih nekrotičnih pega duž stabla i plodova. Ponekada se javlja i izumiranje lastara. Oboleli plodovi mogu biti sitni, čvrsti i slabog kvaliteta.

Da li postoji adekvatno i sigurno rešenje? Odgovor je ne.

Jedino što proizvođači mogu u ovom slučaju uraditi jeste da zaražene biljke isčupaju i spale, zatim očiste i dezinfikuju zemljište. Ubuduće bi trebalo striktno odvajati useve krastavca i paradajza koji se gaje u isto vreme ukoliko je to ikako moguće.

Pre nego što dođe do razvoja bolesti trebalo bi pažljivo primeniti preventivne mere .

Primeniti plodored i plodosmenu, najbolje je gajiti paradajz iza kukuruza i strnih žita, treba izbegavati površine pored višegodišnjih leguminoza, dezinfikovati zemljište za proizvodnju rasada, u jesen ukloniti sve biljne ostatke i spaliti ih, na vreme i blagovremeno suzbijati korove koji su domaćini virusu, kao i redovno suzbijanje vektora.

 

 

M.S.

Prethodni tekstPripremite ukusnu kremastu pitu sa šljivama!
Sledeći tekstDA LI STE ZNALI: Povrće sa juga Srbije koje se izvozi, ispituje se na prisustvo RADIJACIJE!