Leto je kada paradajza imamo u izobilju i on je jedna od najpopularnijih povrtarskih biljaka jer se jede kao salata ali i kao dodatak mnogim jelima.

Međutim, koliko god da ga ima tokom cele godine, jer nam iz uvoza po marketima stižu neprekidno nove količine, toliko se posebno radujemo ovom koga ima leti i koji je domaći.

Ali kako leto traje i relativno kratko a želimo da i tokom jeseni zadržimo koliko – toliko dah leta, onaj paradajz koji nam nije sazreo, osim za turšiju možemo lako da dozrevamo na jednostavan način.

Kakve plodove biramo?

Potrebno je da odaberete zdrave i što starije plodove paradajza, koje bi trebalo da uberete po lepom i sunčanom danu, jer bilo kakva vlaga onemogućava kvalitetno dozrevanje.

Sve ubrane plodove poređajte u gajbicu i držite u prostoriji koja ima oko 75% vlažnosti vazduha.

Za dozrevanje paradajza važno je da u jednu gajbicu stavite jedan ili više zrelih plodova paradajza. Ovo je važno zbog toga, što zreli plodovi emituju određene materije (etilen) koje će uticati na sazrevanje onog koji nije uspeo da sazri na grani.

Pravilno ostavljen zeleni paradajz na suvim i prohladnim mestima može dozrevati sve do Nove Godine kada postaje prava poslastica naročito ako je još kao zelen ubran tokom jeseni u vašoj bašti.

 

G.V.

Prethodni tekstPOMOR RIBE NA UŠĆU RAŠKE U IBAR – ŠTA JE UZROK?
Sledeći tekstPOVRATAK NA SELO: Kakvu vrstu proizvodnje pokrenuti?