Foto: Pixabay
- Reklama -

Epidemija COVID-19 i pogoršanje društveno-ekonomskih problema u Zapadnoj Evropi odvratili su pažnju od borbe protiv azijskog stršljena, navodi se na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Kako dalje navode troškovi borbe protiv ovog stršnjena se povećavaju, a kretanje ljudi tokom karantina je smanjeno i olakšava njegovo širenje.

Foto: Pixabay

Inače, od ranije je poznato da je azijski stršljen štetan za pčele, a najnovije procene pokazuju da ukoliko se ne preduzmu hitne mere, da će se širiti i kroz Veliku Britaniju u narednih 20 godina.

Uništavanje gnezda

Kako navodi SPOS, glavno sredstvo u borbi protiv azijskog stršljena, čija prehrana uključuje i medonosne pčele, je uništavanje njegovih gnezda od strane posebno obučenih i opremljenih timova, a efikasnost za sada, ne prelazi 40 odsto.

Foto: Pixabay

Naglašava se da se upotreba pesticida i drugih hemijskih sredstava smatra opasnom za insekte, sisare, ptice i druge životinje, dok se još uvek razvijaju tehnike koje su bezbedne za druge životinje, a zasnovane su na vodenoj pari i feromonu.

Troškovi uništavanja gnezda

Prema istraživanjima koje je preneo SPOS, tokom 2006. godine, troškovi uništavanja gnezda stršljena samo u tri zapadne provincije Francuske iznosili su 0,4 miliona evra, a u 2015. dostigli su 4,5 miliona evra, tako da je konačna cifra posle devet godina 23 miliona.

Istraživači veruju da će troškovi do 2032. godine narasti na 11,9 miliona evra godišnje u Francuskoj, 9,0 miliona evra u Italiji i 8,6 miliona evra u Velikoj Britaniji

Foto: Pixabay

Izgledi za potpunu kolonizaciju Zapadne Evrope stršljenom izgledaju prilično realno, prenosi sajt Saveza pčelarskih organizacija Srbije, s obzirom da se nedavno pojavio i u regionima čija je klima do skoro bila nepovoljna za njega.