Ovogodisnja cena psenice
Ovogodišnja cena pšenice
- Reklama -

Sve češće padavine na prostoru Srbije usporile su ovogodišnju žetvu pšenice, a svaka naredna kiša preti da naškodi prinosu i kvalitetu ovog hlebnog zrna.

Poljoprivrednici se u ovom momentu najviše plaše grada, koji je u pojedinim delovima Srbije već naneo ogromnu štetu poljoprivrednicima.

Na osnovu dosadašnjih izveštaja, rod pšenice je do sada skinut sa 95 odsto površina. Kada smo kod rezultata, procenjuje se da je prosečan rod od 30 do 35 odsto manji nego što je to bio slučaj u nekim prethodnim, „normalnim“ godinama.

Kvalitet zrna pšenice je dosta loš!

Na području srednjeg Banata, žetva završena na 90 odsto površina – od ukupno 55.000 hektara zasejane površine pod ovom ratarskom kulturom.

U Šumadiji je žetva usporena – od 30.000 ha na kojoj je ove godine zasejana pšenica, rod je skinut sa samo 30 odsto od ukupne površine pod pšenicom.

Kako prenosi RTS, ukoliko se kod nas ostvari predviđeni rod od 3,3 miliona tona uz prošlogodišnje zalihe od 280.000 tona, za izvoz nam preostaje 1,8 miliona tona pšenice.

Ratari, uglavnom zbog niže cene, žito ostavljaju u ambarima!

Kalkulacija cene psenice roda 2018.godine
Kalkulacija cene pšenice roda 2018.godine Foto: preuzeto sa sajta makroekonomija.org

Kako navodi makroekonomija.org, ukupni troškovi su 100.900 dinara, a sa rentom 129.800. Ako troškove po kalkulaciji bez rente  podelimo sa prosečnim desetogodišnjim prinosom dobijamo 100.900 : 6.499= 15,53din/kg, a sa rentom: 129.800 : 6.499 = 19,97din/kg.

Pročitajte i: Igre oko otkupa pšenice

Dakle, svaka cena manja od 20 dinara po kilogramu pšenice je suviše niska za ovogodišnji rod, bez ikakve zarade za ratara.

Za ovogodišnji rod pšenice se nudi oko 17 dinara po kilogramu, što je neprihvatljivo!

Na sreću ili nesreću naših poljoprivrednika pa postoje silosi. Tako da oni koji očekuju veću cenu pšenice će verovatno skladištiti i čekati da cena bude bolja od današnje.

Slobodan Markovic Palma o psenici
Slobodan Marković Palma o ceni pšenice

Ministarstvo poljoprivrede pod hitno da proveri otkup žita od poljoprivrednih proizvođača u Srbiji!

 

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, poznatiji kao Palma je, u javnom obraćanju za medije, stao na stranu poljoprivrednika rekavši da ministarstvo poljoprivrede pod hitno treba da proveri otkup žita od poljoprivrednih proizvođača u Srbiji.

Takođe, Palma je posavetovao nadležne iz ministarstva da obiđu i poljoprivredne proizvođače i otkupljivače, a kako bi se zaustavili nakupci koji pljačkaju poljoprivrednike.

Kako saznajemo od gospodina Palme nakupci trenutno imaju dve cene za pšenicu. I to, jednu za „proklijalo“ žito koja iznosi od 10 do 12,5 dinara (sa tedencijom pada na 8 i 9 dinara), i drugu cenu za kvalitetno žito od 17 din/kg.

,, Nakupci navodno proklijalo žito prerađuju u stočnu hranu, a ja mislim da to nije slučaj, već da tu količinu žita za koju kažu da je proklijalo pomešaju sa kvalitetnim žitom, i sve to odlazi u brašno.Na taj način štete i poljoprivredne proizvođače, ali i krajnje kupce. Imajući u vidu aktuelne cene nafte, koje se kreće od 161 do 169 dinara i otkupnu cenu žita koja je sada 12,5 dinara po kilogramu, dolazimo do zaključka da je potrebno 14 kilograma žita za jedan litar nafte.“ – rekao je Marković.

Govoreći o nezavidnoj poziciji poljoprivrednih proizvođača, Palma se osvrnuo na, ono što je za sve nas jasno, a to je da poljoprivrednici primaju platu jednom godišnje kada uberu svoj proizvod.

Palma je uporedio situaciju u Grčkoj, gde je otkupna cena žita 0,20 evra za prvu klasu, a za drugu 0,16 evra, sa lošom situacijom kod nas gde je cena nešto malo više od 0,10 evra. ,, Kada se sve sabere, najmanje zarađuje onaj koji se muči na njivi i ulaže u proizvodnju cele godine, a najviše nakupci i raznorazni prosrednici.“ – procena je predsednika jedinstvene Srbije.

Izvor: Beta.rs