Foto: Bolja zemlja
- Reklama -

Bilo da se bavite povrtarstvom, ili jagodama, ili sličnim stvarima i da vam treba sadnja na banakovima, Marko Barić iz Starčeva je ponovo uradio zanimljivu stvar.

Možda se sećate ovog čoveka koga smo pre dve godine snimali jer je napravio mašinu za postavljenje folija u plastenicima.

Ovo je nastavak te priče jer je Barić uradio novu mašinu, ali za ručno postavljanje folije , na bilo koju širinu banka i praktično za tri širine folije, ali u suštini i za bilo kakavu foliju, ili traku za navodnjavanje.

Sistem sam po sebi, kada se to objašanjava ne izgleda komplikovano.

Prvo zemlja mora da bude isfrezirana i usitnjena, što bolje. Spreda se nalaze lopatice koje odgrću zemlju, folija, točkovi koje je pritiskaju i lopatice koje nagrću.

To je samo u teoriji, ali u praksi ono što je bitno su dimenzije svake komponente pojedinačno da bi to stvarno radilo. Pomerite foliju malo gore i može da se cepa, pomerite španer za crevo i može da se ne odvija.

Ova stvar radi tako što se namesti folija, podese dimenzije tako da točkovi padaju na nju, veže se crevo za zakucanu armaturu i onda se vuče.

Ima tu par detalja koje je Barić morao da savlada, na primer krilca koja nabacuju zemlju su morala da budu produžena u odnosu na staru mašinu jer je potrebno više zemlje da bi držalo foliju koja je ispupčena. Prednji deo je napravljen, za razliku od one prošle mašine, u obliku ćiriličnog slova P jer mora da objaši banak.

Glavna stvar kod ove mašene je u fleksibilnosti i baš zbog toga je Barić napravio ceo sistem tako da sve može da se podešava. Sve ja na španerima, stezačima, šrafovima.

Marko Barić, Starčevo

– Izmenili smo razne sitnice – kaže Marko Barić iz Starčeva. – Sličan je sistem, ali ima dosta izmena.

– Time smo postigli da regulišemo razne dimenzije folije, nekoliko creva i da postavlja i na ravnim površinama, ali i na onima koje to nisu. Zbog toga smo je nazvali “Šest u jedan”.

– Mašinu može da koristi jedan čovek teoretski, ali je bolje kada su dva, a može i da se zakači za frezu – objašnjava on.

U svakom slučaju, to ide veoma, veoma glatko  i dvoje ljudi može da postavi foliju, možda i na kilometre bankova na dan.

Nema tu neke velike fillozofije, mašina se postavi, baci se malo zemlje i onda se vuče.

Kao se folija razmotava ona se i zateže, jer je zatežu točkovi koje ste podesili. Oni je pritiskaju je na zemlju gde lopatice nabacuju zemljište.

Kada završite proceduru sve što uradite je da samo rasečete foliju, ručno zatrpate ta deo, priključite traku za navodnjanjavanje i to je to.

Otprilike je potrebno desetak minuta da se promene veličine folija.

Već ste i sami shvatili kolika je prednost imati ovakvu mašinu, a evo vam još jednog iznenađenja – nije ni skupa.

U videu ispod pogledajte šta sve može da uradi ova mašina, ali i kako da je nabavite i koja je cena…