Foto: Youtube/Printscreen

Sadnja vinove loze uslovljena je klimatskim faktorima,odnosno, meteorološkim prilikama, zemljišnim uslovima, kao i vrstom sadnog materijala. Najčešće se sadi u jesen, retko tokom zime, najviše tokom proleća mada postoji mogućnost sadnje i tokom leta, odnosno od proleća do jeseni ukoliko se koriste lozni kalemovi u vidu kontejnerske lako raspadljive kartonske ambalaže.

Ovo možda niste znali! Saveti o kalemljenju voća!

Jesenja sadnja obično preporučljiva je za toplije rejone, laka, propusna, peskovita zemljišta,s obzirom da se takva zemljišta brže prosuše i zagreju.

Nedostatak jesenje sadnje vinove loze je što se spojno mesto, odnosno mesto kalemljena posađenih loznih kalemova nalaze iznad zemljišta, blago nagrnuta zemljom a ukoliko su jače zime može doći do izmrzavanja. U toplim područjima gde se zemljište u manjoj meri zamrzava, odnosno blaža je klima, sadnju vinove loze moguće je obaviti preko zime, kada su temperature iznad nule. U našim klimatskim uslovima najsigurnija je sadnja u proleće od sredine marta do sredine aprila, kada se zemljište dovoljno prosuši i zagreje.

Prva prihrana pšenice: Kako odrediti pravu meru?

Za sadnju vinove loze, najbolje je koristiti samo kvalitetne kalemove prve klase, koji ispunjavaju određene kriterijume,odnosno bazalni deo ožiljenog kalema ima 3 do 5 dobro razvijenih, pravilno raspoređenih osnovnih žila, prečnika 3 mm, sa dosta sitnih žilica/sisalica; korenov vrat da je prav, bez mehaničkih oštećenja od bolesti i štetočina, prečnika 8 do 10 mm; mesto kalema treba da je dobro staslo,da nema zadebljanja, odnosno guka, da je dobro i ravnomerno kalusiralo sa svih strana; nadzemni deo, lastar da je zdrav, dobro sazreo sa najmanje 8-10 sazrelih članaka, dužine od 50 cm, bez oštećenja sa normalno formiranim, zdravim i neoštećenim okcima.

Pred sadnju, korenov sistem potopiti u vodu na 12-24 sati mada se praktikuje potapanje u rastvor sveže goveđe balege, zemlje i vode a u zadnje vreme rastvor humusa glistenjaka je dao dobre rezultate.

Kako ovo nikome nije palo na pamet? PVC podovi za stoku!

Tretiranje korenovog sistema može se obaviti stimulativnim materijama kao što su alfa-naftil sirćetna kiselina, huminska i ulminska kiselina itd.

Izvor: Poljosfera

Prethodni tekstZimsko prskanje voća – najbolja kombinacija preparata
Sledeći tekstIzmenjen poziv Robnih rezervi za razmenu mineralnog đubriva za merkantilnu pšenicu!