Vremena za svinjarstvo nisu laka ali šta možemo da očekujemo? Kako se uopšte manji svinjari bore i kako opstaju. Da li je moguće da čak i u ovakvim uslovima neko nalazi snage da ipak proširi proizvodnju, da uradi nešto novo? Lako ćemo mi za velike sisteme, ali šta je običnim ljudima?

Trend koji će se nastaviti! Ovi poljoprivredni proizvodi najviše poskupeli!

Radovan Bukarica iz Lipara kod Kule pre tri godine imao svega 10 priplodnih životinja, nabavljenih u farmi u Ruskom Krsturu, međutim danas je povećao broj krmača. Što je još važnije, uspeo je da buklalno uhvati pravi momenat za prodaju prasadi pred 1. maj, kada je skočila cena.

Radovan Bukarica, Lipar

– Sada na farmi brojimo 25 krmača i nazimica – kaže Radovan. – Taj broj će možda malo da se poveća, ali ne mnogo.

– Glavni razlog je poskupljenje hrane za suprasne krmače za 30%, ali i to što cena prasadi nije pratila to povećanje. Mi smo imali sreću da smo prodali prasiće pred 1. maj za 290 din/kg , a sada već nikome ne treba i cena je pala.

Zaštita useva kukuruza

Imamo situaicju da je hrana skočila za  trećinu, a cena prasadi to nije pratila.

Sa druge strane, s obzirom da na tržištu žitarica vlada opšta papazjanija i pošto je kukruz otišao i na 27 dinara, suncokret se već ugovarao za 60 manji proizvođači stočne hrane su počeli da stavljaju više stočne pšenice u smeše za svinje jer im je to jeftnije, ili stočnog brašna što je još jeftnije.

Svinje mogu da se hrane pšenicom ali onda moraju da se dodaju i odgovarajuću enzimi.

Problem je što sada deo proizvođača traži način da ne digne cenu hrane toliko koliko bi morao, ali to se odražava i na kvalitet.

Za ljude koji imaju objekte koji nisu poslednja reč tehnike koji su skromniji, Nukleus Agrar se pokazao kao najbolje rešenje. Naravno,  ima genetike koja prasi više, na primer, danske ali neće danska krmača u ove uslove  i dobro je što imamo korektne ljude koji rade sa tom genetikom i koji to obajsne stočarima. Za ovakve stvari, zapate koji su u poluimprovizovanim uslovima ipak se Nukleus pokazao kao idealan.

Efikasno i na vreme suzbijte jabukinog smotavca

Loše je što su mnogi krajevi Srbije, poznati po svinjarstvu, kao što su Mačva i Srem odustali od Svinja i što mnogi objekti nisu useljeni, ali sve je to posledica trenutnog stanja na tržištu.

Ljudi iz Nukleus Agrara su došli na ideju kako da pomognu svinjarima i to je nešto što se prvi put radi u Srbiji.

Kakva je njihova ideja i kako pomažu i koje savete daju stočarima za hranjenje prasadi pogledajte na snimku ispod…

Prethodni tekstBili smo kod čoveka koji zna! Poljoprivrednici, evo šta on kaže o GlobalGap i drugim pravilima!
Sledeći tekstNije svemirski brod u njivi, ali jeste čudo! Ovo je najmoćnija i najbrža sejačica!