Uroš Davidović i Marko Janković u emisiji "Bolja zemlja"
- Reklama -
Slider

Gost emisije “Bolja zemlja” je bio Marko Janković predsednik “Udruženja odgajivača ovaca Srbije”.

On je mlad i vispren čovek koji je rešio da uzme stvar u svoje ruke i da zajedno sa drugim uzgajivačima ovaca osnuje udruženje kako bi se organizovali i zaštitili.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori činjenica da je Uroša Davidovića zvao jedan mlad čovek, Đorđe iz Futoga, koji se takođe bavi uzgojem ovaca. Ovaj osamnaestogodišnjak iz Futoga hoće da pokloni svoju vunu.

On ima pola tone vune i ne zna šta da radi sa njom. Ne može da je baci zbog ekologije, a niko neće da kupi. Zato se Đorđe odlučio da je da, ali bukvalno, ne za so, ne za nešto drugo, nego baš da je pokloni.

-Tako je, gosopdine Jankoviću, i nastalo vaše udruženje, jer ljudi ovčari više ne znaju šta da rade – rekao je Uroš.

Marko Janković predsednik “Udruženje odgajivača ovaca Srbije” (Foto: Bolja zemlja)

-Tačno je! Istina je i to što dečko hoće da pokloni svoju vunu. Problem je što nema kome da je pokloni – rekao je Marko Janković, predsednik “Udruženja odgajivača ovaca Srbije”, a onda objasnio i kako je nastala ta problematika:

-Poslednjih godina se, iz godine u godinu, otkupna cena vune se smanjuje. Prošle godine je bila osamdeset dinara, a ove je trideset. To ne pokriva ni cenu šišanja ovce.

-Cena šišanja ovce je od dvesta do dvesta pedeset dinara, a ako ovca u proseku daje od tri do četiri kilograma vune, onda vam je jasna računica.

Uroša je zanimalo da gospodin Janković objasni kako je nastalo udruženje:

– Recite nam kako je nastalo vaše udruženje. Šta vas je podstaklo? Šta je sada sa jaganjcima?

– Pa, otkupna cena je niska, čak je otkup i stao jedno vreme. Ja razumem situaciju sa koronom, ali i pre svega toga je bilo problema i otkupna cena je bila niska – rekao je Marko Janković.

– Kolika je sada cena?

– Sada je cena nekih, da budem optimističan, dvesta dinara, ali ide to i ispod dvesta dinara, na sto osamdeset dinara.

On je objasnio kako su se svi organizovali i odlučili da se napravi udruženje. Njega su izabrali za predsednika udruženja.

Inače gospodin Marko Janković je došao iz Švedske, sa ženom Šveđankom i novac koji je zaradio tamo uložio u uzgajanje ovaca. Sve ovo što se dešava je za njega hladan tuš.

-Ja ne želim da fokus bude na meni i na mojoj životnoj priči. Svi mi imamo iste probleme – kaže Marko.

-Mnogi se žale i za povraćaj, i za subvencije i za isplatu subvencija. Što se tiče priplodnog materijala, tih sedam hiljada po grlu je sasvim u redu, ali problem je što te subvencije nama stižu jako kasno – objašnjava on i daje primer:

-Svakom poljoprivredniku bi tih sedam hiljada značilo na početku radova, kada treba novca za naftu, za obradu zemljišta, a mi te subvencije dobijemo godinu dana nakon podnošenja zahteva.

Uroša je zanimalo i da li je zaradio onaj novac kojem se nadao kada se vratio iz Švedske i uložio u uzgoj ovaca u Srbiji.

– Ne, ni približno nisam zaradio.

-Može li barem švedska plata da se zaradi od uzgoja ovaca?

-Sada i kako trenutno stvari stoje ne može.

– Zbog toga i pozivamo sve ovčare širom Srbije da se učlane u udruženje kako bi znali sa čim raspolažemo i koji su naši kapaciteti.

Između ostalog jedan od planova je i otvaranje otkupnih stanica kako bi zajednički izašli na tržište i ponudili svu jagnjad.

-Znači jedan od planova je da kada neko traži ponudite svu vašu jagnjad, od svih proizvođača? Da se ne desi situacija kao kada je došao onaj Španac u Srbiju i tražio da izvozi šleper jagnjadi nedeljno, pa niko nije mogao da mu obezbedi šleper jagnjadi. Vi ćete to sada, sa vašim udruženjem, moći – poentirao je Uroš.

-Tako je. Niska otkupna cena jagnjadi je bila samo okidač, ali mi imamo veće planove i projekte za sledeću godinu. Udruženje je nastalo 9. avgusta ove godine, ali se brzo širi broj članova – objasnio je gospodin Marko Janković.

Koje sve planove ima “Udruženja odgajivača ovaca Srbije”, kako mogu i žele da pomognu članovima, koje savete daju ovčarima i kako da se učlanite, pogledajte na snimku ispod…

Slider