Cena suncokreta 2018
Cena suncokreta 2018?
- Reklama -

Zbog smanjene cene suncokreta nezadovoljni proizvođači prete protestima pred fabrikama ulja. Dok se, s druge strane, predstavnici proizvođača suncokreta pripremaju u petak za razgovor sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede.

Proizvođači suncokreta sumnjaju da su se otkupljivači udružili u kartel, te dogovorili o jedinstvenoj ceni od 28,50 dinara za kilogram. Ovakav stav proizvođači su u toku jučerašnjeg dana predočili i predstavnicima Komisije za zaštitu konkurencije.

Jovica Jakšić , predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije rekao je za Betu da je nakon razgovora sa predstavnicima antimonopolske komisije sada u toku provera cena na domaćem i svetskom tržištu. Ukoliko se utvrdi da se otkupljivači dogovaraju o otkupnim cenama (što je protivzakonito) biće pokrenut postupak protiv uljara.

Sve se cene, pa i cena suncokreta, formiraju na osnovu ponude i tražnje!

Vukosav Saković, direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” za Betu je izjavio da je ponuda suncokreta veća od tražnje, da se stvorila ‘gužva’ na strani ponude i na domaćem, ali i na stranom tržištu – a posledica toga je niža otkupna cena nego prošle godine.

Pored povećane ponude problem pravi i to što je nivo Dunava nizak, jer je time zaustavljen izvoz vodenim putem. Tako da će se tek krajem oktobra, kada se i vodostaj poveća, povećati i izvoz suncokreta.

” Prošle godine otkupljivači su pretplatili suncokret i sada su oprezni da ne ponove grešku.” – dodao je Saković za Betu.