- Reklama -

Neretko se dešava da listovi jednogodišnjih i višegodišnjih uzgajanih biljaka menjaju u periodu vegetacije žute iako nije period suše. Upravo ta neželjena boja na lišću naziva se hloroza.

Ne samo da hloroza može biti izazvana raznim bolestima, već je najčešći uzrok nedostatak neophodnih elemenata u ishrani biljakai njihova nemogućnost da iz zemljišta crpe i usvajaju pojedine mikro i makro elemente.

Ako biljkama nedostaje makroelement dušik, donje lišće počinje žuteti, ali se širenje žućenja zaustavlja dodavanjem dušičnog gnjoja u granulama, u zemljištu ili folijarno, preko lista. Pri nedostatku magnezija, takođe žuti donje lišće i uvrće se ka zemljištu.

Takođe,  ako je poljoprivredno zemljište zbijeno i s nedovoljno humusa, na ratarskim usevima lišće žuti. To uzrokuje i redukciju mangana i on postaje nepristupačan za biljke. Ovaj nedostatak otklanja se tekućim gnjojem na bazi mangana folijarnom primjenom – preko lista.

Natavno, postoji mogućnost obnavljanja humusa.

Sadržaj mangana u dovoljnim količinama najbolje je održavati gnojenjem zemljišta stajnjakom. Na taj način bi prirodna dinamika razlaganja mangana bila harmonična i osiguravala bi biljkama dovoljno elemenata u pristupačnom obliku za usvajanje.

Kada da znamo da biljkama nedostaje cink?

Naime, zakržljale voćke sa sitnim lišćem znak su nedostatka cinka.

Karbonatnim zemljištima intenzivno gnojenim fosforom nedostaje cink. Na voćarskim plantažama mogu se uočiti oaze od desetak kvadratnih metara na kojima su biljke zaostale u rastu. Usled nedostatka ovog elementa, na biljkama se razvijaju rozete, odnosno manji broj sitnijih i svetlih listova. Za zaustavljanje ovog procesa neophodna je primjena tekućih gnojiva na bazi cinka.

Unosan biznis: Uzgoj ove biljke donosi sigurnu zaradu! Evo o kojoj biljci je reč

Turska veliki konkurent u izvozu meda!

Žuti usjevi ozimog ječma, zašto dolazi do kloroze?

Žutilo lišća, odnosno hlorozu, u našim voćnjacima najčešće uzrokuje nedostatak gvožđa u biljkama. Znaci manjka gvožđe prvo se javljaju na najmlađim listovima. Samo oko nervature lista zapažaju se tada zelena polja dok ostali dijelovi lista postaju svijetlozeleni ili žuti. Za gvožđe je inače karakteristično da nije mobilno i transportira se iz starijih u mlađe listove. Zbog toga su znaci kloroze izraženiji na mlađim listovima.

Međutim, treba znati da žutilo lišća najčešće nije izazvano samo nedostatkom jednog nego je posledica manjka više elemenata. Zbog toga se dobri rezultati u sprečavanju hloroze postižufolijarnom primenom tečnih  gnojiva koja sadrže ukupan kompleks mikroelemenata.

Za utvrđivanje točnog uzroka kloroze najsigurnije je obaviti analizu lišća i biljaka i na osnovi preporuke stručnjaka primijeniti odgovarajući tretman s pojedinim mikroelementima.

 

Prethodni tekstUnosan biznis: Uzgoj ove biljke donosi sigurnu zaradu! Evo o kojoj biljci je reč
Sledeći tekstZOVA – NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA BILJKA! Predrasude i istine o zovi