Foto: Pixabay
- Reklama -

Naučnici su primetili da bumbari, kada ne nađu polen, grickaju lišće biljaka koje još nisu cvetale. Kako predpostavljaju, šteta koju tako naprave izaziva cvetanje biljaka i do 30 dana ranije.

Švajcarski naučnici su za žurnal Nauka objasnili da nisu uspeli da u laboratoriji ponove trik bumbara sa istim rezultatima. 

Bumbari su među prvim insektima koji se pojave svake godine i oprašuju biljke tokom duge sezone. Odlični su oprašivači za paradajz i borovnice.

Uprkos ključnoj ulozi koju imaju, bumbari se, kao i mnogi drugi oprašivači, suočavaju sa padom populacije poslednjih decenija. Prema studiji o klimatskim promenama, sve veći broj toplih dana u Evropi i Severnoj Americi ubrzava njihovo izumiranje. Tako svako novo otkriće o ovim insektima može biti važno za njihov opstanak.

Foto: Pixabay

Biljke koje su oštetili bumbari cvetale su 30 dana ranije od neoštećenih biljaka i 25 dana ranije od onih koje su naučnici oštetili u laboratoriji. Istraživački tim veruje da se, osim grickanja, dešava i nešto drugo.

“Stvarno smo pokušali najbolje što možemo u laboratoriji. Moguće je da pčele daju neke specifične “znake” biljkama. To bi mogle da budu neke tečnosti za koje ne znamo, ali to je nešto što planiramo da istražimo” rekla je profesorka Konsuelo de Moraes iz laboratorije u Cirihu.

Istraživači objašnjavaju da kada ima polena, insekti ne oštećuju biljku. Oni su otvoreni za mogućnost da biljke, a ne bumbari, igraju glavnu ulogu. Za biljke koje zavise od oprašivanja važno je da cvetaju kada su oprašivači, poput bumbara, u blizini. Postoji mogućnost da su neke biljke naučile da procvetaju kada osete da pčele nanose štetu lišću.

“Mislim da je fascinantno koliko toga ne znamo o organizmima za koje mislimo da ih dobro poznajemo” rekla je profesorka De Moraes.

Naučnici se nadaju da će dalja istraživanja i nova saznanja o odnosu između bumbara i cvetanja pomoći da ti insekti postanu otporniji na promene u životnoj sredini.