Foto: Pixabay
- Reklama -

Pomoć iz državnog paketa mera za otklanjanje posledica pandemije Covid-19 predviđena je i za oko 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstva.

Međutim, za sada nije još precizirana vrsta i način podrške. Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović rekao je da još nije završen plan mera, jer je struktura gazdinstava složena i treba napraviti razliku u vrsti pomoći između poljoprivrednika koji nisu ili su uključeni u kooperacije, a na kraju sve zavisi od područja gde je ta poljoprivredna delatnost.

“Među mogućim merama su pomoć u sadnom materijalu, olakšicama za nabavku goriva, delom u odlaganju i otpisu obaveza”, rekao je Jovanović.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je za agenciju Beta da se poljoprivredna proizvodnja odvija u otežanim uslovima, ali da još nisu vidljive moguće posledice pandemije po plasman i naplatu robe.

“Očekujemo pomoć iz Vladinog paketa mera za otklanjanje posledica pandemije i svakako bi nam dosta značilo odlaganje kreditnih obaveza”, rekao je Jakšić.

Dodao je da su skoro svi poljoprivrednici zaduženi, i da su iz “opšteg” državnog paketa dobili pomoć kroz odlaganje kredita na tri meseca, ali da kao registrovani poljoprivrednici koji plaćaju sve poreze i doprinose, očekuju i dodatnu pomoć, namenjenu isključivo toj grani privrede.

Dodao je da se od ukupno 450.000 registrovanih gazdinstava poljoprivredom aktivno bavi oko 120.000 do 150.000.

“Ako se pomoć usmeri preko subvencija svim registrovanim gazdinstva, to će biti bacanje para”, rekao je Jakšić.

Ocenio je da što pre treba nastaviti sa konkursima iz predpristupnog IPARD programa EU za razvoj poljoprivrede.