Piše: Redakcija BZ
#odgovornonovinarstvo

Ali, alge se ne koriste samo za ljudsku ishranu, već su postale neophodna i značajna sirovina za organsku proizvodnju preparata koji se koriste u poljoprivredi, u biljnoj proizvodnji.

Takođe, koriste se i za jačanje imuniteta kod domaćih životinja. Alge su odlične i kao dezinfekciono sredstvo, ali i se koriste i u mnoge druge svrhe.

Sadrže natrijum, kalcijum, hlor, kalijum, sulfate, fosfate, a od mikroelemenata jod, gvožđe, bakar, cink, selen, molibden, fluoride, mangan, bor, nikl i kobalt. Alge imaju veliku količinu joda, i mi ih primarno znamo baš po sadržaju ovog elementa u tragu.

Dalje, alge su jedna od namirnica najbogatijih kalcijumom. Sadrže i nekoliko vitamina, kao što su karotin i vitamin C, kao i vitamin B12 koga nema u većini biljaka. Količina belančevina u algama varira. One imaju svega 1 do 5% suve materije masti, bogatih esencijalnim masnim kiselinama. Zelene alge sadrže linoleinsku i alfa-linoleinsku masnu kiselinu. Takođe, imaju visok nivo vlakana, koja smanjuju holesterol.

Nema sumnje da morske alge spadaju u najkvalitetnije namirnice koje su čoveku dostupne. Iako ih najviše koriste makrobiotičari, zaista nema nikakvog razloga da ne postanu deo svakodnevne uobičajene ishrane, ali i sirovina za irgansku proizvodnju proizvoda za poljoprivrednu i stočnu upotrebu.

Zato smo u goste pozvali Željka Pantića, direktora kompanije OzonWay, koja proizvodi preparate za podizanje imuniteta biljaka i životinja. Kakvi su rezultati ogleda i čemu služe takvi proizvodi, pogledajte intervju sa našim sagovornikom, ovde.

IZVORBolja zemlja
Prethodni tekstReč struke: Kako zaštititi papriku?
Sledeći tekstZaboravljena, a lekovita žitarica: Proso odlično podnosi sušu, a evo kako možete da ga gajite