zelena salata u plasteniku
zelena salata u plasteniku
- Reklama -

Na imanju Mirka Vlčeka iz Pivnica izdvajaju seme iz bundeve koje će se kasnije sejati na otvorenom u organskoj proizvodnji i takav postupak je dozvoljen.

Plastenici kod ove porodice su puni organske robe-salata se seče, blitva, a tu je i spanać, luk i sve to na organski način. Ovaj gospodin je ušao u priču o organskoj proizvodnji potpuno slučajno, a onda je sve postalo hobi, zahvaljujući centru za Organsku proizvodnju u Selenči preraslo je i u zanimanje.

Uspeo je da organizuje svoje prijatelje i sada rade na oko 10 ha sertifikovanu organsku proizvodnju.

Da li zaista izgleda sve ovako jednostavno da biste se bavili organskom proizvodnjom? Zapravo to uopšte nije ni malo jednostavno.

Plodovi su u organskoj proizvodnji retko kad savršeni i deo proizvoda se uvek odbaci. Dok se u standardnoj proizvodnji razmak između biljaka smanjuje, kako se bolesti ne bi širile, u organskoj proizvodnji razmak među biljkama se povećava, kombinuju se različite vrste povrća i dodaju se predatori.

U organskoj proizvodnji mora preventivno da se reaguje. Tako npr. sprečavanje leptiraste vaši počinje već od maja meseca, tako što donesu predatore, koje razmnožavaju i hrane, kako bi onda bili spremni da pojedu vaši kada kada krene njihov napad.

Mirko za zaštitu svog povrća koristi ekstrat belog luka i koprive (ali na manjim površinama), dok od komercijalnih preparata koristi bakar, a kao đubrivo koristi peletirani stajnjak, koji je mnogo bolji od pravog stajnjaka, jer u pravom stajnjaku ima dosta semena iz kog se razmnožava korov kao i razne bolesti.

Takođe, još dva bitna faktora su sorta i seme. Kod Vlčeka je pitanju salata genezis, koja se između ostalog pokazala i kao otporna na bolesti, pa može da se koristi i za organsku proizvodnju. Međutim, kada su u pitanju mnogi drugi hibridi oni nisu pogodni za ovakvu vrstu proizvodnje.

Centar za Organsku poljoprivredu iz Selenče, inspirisao je Vlčeka da započne testiranje sorti koje su pogodne za organsku proizvodnju i ono što je vrlo interesantno jeste da se većina tih sorti pokazala kao odlična za ovu vrstu proizvodnje, dok su u konevencionalnoj proizvodnji imale znatno slabije prinose.

Pogledajte više u sledećem prilogu.