Jabuka na grani
- Reklama -

Proizvodnja voća mora da se unapredi ukoliko želimo da se izborimo sa ozbiljnom konkurencijom

Jabuka je do nedavno bila voće broj 1 u proizvodnji Srbije, dokle god je moglo direktno da se trguje i ugovara proizvodnja sa Rusima. Vremenom su se stvari promenile, uvele nove zakonitosti i obaveze, povećali nameti, ali i promenio sortiment koji sada tržište traži.

Evropska konkurencija se odavno prilagodila jer ukus potrošača formiraju proizvođači, koji nude različiti asortiman ovog voća a konzumenti u zavisnosti od afiniteta utiču na popularnost sorti, pa stižemo do podatka da su sorte zlatni delišes i gala dve najpopularnije sorte jabuke u svetu.

Sledeća je sorta pink lejdi koja je zauzela 4,6% trišta u svetskoj proizvodnji što svakako nije zanemarljiva cifra. Ono što je izdvaja je što odlično podnosi transport, pa je stekla popularnost kod kupaca i pored toga što je čak dva puta skuplja od gale recimo. Sorta pink lejdi selekcionisana je u Australiji još 1973. godine.

Kada je proizvodnja jabuke u pitanju svi ozbiljni proizvođači znaju da moraju ispoštovati takozvani 3K ( tri ka ) model a to je:

  • Kontinuitet – ne sme biti zastoja i podbačaja u proizvodnji
  • Kvalitet – tržište traži siključivo A klasu
  • Količinu – ne sme biti odstupanja u količinama, štaviše prinosi bi trebalo da se uvećavaju

Problemi sa kojima se proizvođači u Srbiji suočavaju prisutni su već neko vreme, a jedan od osnovnih kada je izvoz u Rusku federaciju u pitanju jeste reeksport, jer mnoge susedne zemlje Grčka, Albanija, Hrvatska, žele da iskoriste dobre odnose Srbije sa Rusijom i preko Srbije plasiraju svoju robu, pri čemu ne krše sankcije koje su još uvek na snazi a tiču se embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Rusija je dala jasne smernice kojih se proizvođači moraju pridržavati i svako odstupanje (u kvalitetu, sortimentu, ostacima pesticida pa samim tim i reeksportu) kažnjava se vraćanjem robe i takvih slučajeva je bilo, a biće ih i dalje jer prosto to i u Rusiji znaju za to, pa pooštravaju kontrole.

Sezona prodaje jabuke je na kraju

Uskoro kreću prve jagode, trešnje, breskve pa ko je jabuku prodao, prodao je, ko nije može da učini ali po jako niskoj ceni. Prosto prošla sezona je bila takva i jabuka nije bila nikada jeftinija.

Sa druge strane Srbija ima veilku konkurenciju koja stiže iz Poljske, Ukrajine ali i iz Hrvatske, Italije, Španije koji su ozbiljni  “igrači ” kada se govori o proizvodnji jabuke.

Naša prednost je što zabrana izvoza u Rusiju za nas ne važi, ali mi imamo domaće probleme koji se tiču direktne trgovine sa Rusima koje praktično više nema. I sve mora da se obavlja preko hladnjačara koje moraju da ispunjavaju određene standarde, a takvih u Srbiji ima možda par, što sve zajedno usložnjava i otežava samu prodaju.

Nije isključena ni pojava nekih novih kupaca – trgovaca koji dolaze iz Moldavije, Uzbekistana i drugih bivših SSSR republika sa kojima je još uvek moguće ugovoriti trgovinu po nekim sumnjivim uslovima, jer i oni gledaju da prevare ili ne isplate sve ugovorene tranše novca, pa proizvođači moraju da budu izuzetno oprezni.

Sve ovo nameće da se dobro razmisli da li će se podizati novi zasadi ili širiti postojeći ukoliko tržište bude diktiralo prilike kojima se ne možemo prilagoditi. Konkurencija je sve jača, jer je jeftinija proizvodnja, masivna i lako se ispunjava 3K princip.

Šta raditi u takvim uslovima?Možda uvođenje novih atraktivnih sorti, povećanje proizvodnje i smanjenje troškova proizvodnje, kako bi se povećala konkurentnost. Poboljšanje kvaliteta u odnosu na cenu je još jedan način opstanka ali i podizanje novih zasada, prvenstveno borovnice i maline koje sve više osvajaju globalno tržište.

Tekst pripremio: dipl. inž. Goran Veljković

Prethodni tekstZa 3.500 evra: traktor napravljen od tri traktora i kamiona!
Sledeći tekstUvedeno elektronsko poresko uverenje – dva miliona evra uštede za građane i privredu