Foto: Pixabay
- Reklama -

Na području Vrbasa i okoline u pojedinim zasadima oraha, ali i usevima povrća – paprike, krastavca, paradajza, krompira, primećen je određeni broj odraslih jedinki i larvi braon mramoraste stenice, kao i zelene povrtne stenice.

Inače, obe ove vrste su dobri letači, a hrane se nadzemnim delovima na skoro svim voćnim, povrtarskim i ratarskim usevima.

Foto: Pixabay

Ženke polažu svoja jajašca na listovima i štete prave larve i odrasle jedinke koje sisaju biljno tkivo. To dovodi najčešće do pega, gubitka boje, pa čak i deformacije plodova, navodi se na portalu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Indirektne štete nastaju kada se tokom ishrane, na mestima uboda i povreda, prenesu fitopatogene gljive ili bakterije, koje mogu prouzrokovati bolesti plodova, a plodovi kao takvi, postaju tehnološki neupotrebljivi.

Foto: Pixabay

Ukoliko na vreme želite da sprečite da dođe do ovoga, redovno kontrolišite vaše poljoprivredne kulture, korisno je i korišćenje zaštitnih entomoloških mreža, metoda otresanja larvi i odraslih jedinki sa biljnih organa i njihovo mehaničko uništavanje.

Sa druge strane, hemijsko uništavanje ovih stenica ume da bude otežano, jer napadaju plodove koji su zreli.