Foto: Pixabay
- Reklama -

Najveći kineski potrošač svinjskog mesa izgradiće farme širom zemlje za oko 200 miliona svinja, i sve radi toga kako bi obnovili proizvodnju nakon što su opustošeni usled epidemije afričke svinjske kuge koja je krenula još 2018. godine.

Međutim, farme koje su bile smeštene u blizini gradova suočavale su se sa velikim troškovima kako bi se sprečili problemi oticanja štetnih materija u vodu i zemljište, a to je između 2015. i 2017. godine nateralo Vladu da ih preseli što dalje od urbanih sredina, piše Rojters.

Foto:Pixabay

Zu Šeng, vlasnik jedne poljoprivredne farme, ove godine gradi jednu od 11 farmi koje su planirane da budu smeštene na periferiji Pekinga. Upravo u jednoj od njih, 70 kilometara od centra grada uzgajaće oko 60.000 svinja godišnje.

“Ovo je jedan od ključnih projekata usmerenih ka stabilizaciji zaliha mesa u Pekingu ali i zaštita sredstava za život”, rekla je ona.

Drugi proizvođač svinjetine, planira višespratnu farmu u Pingu sa oko 150.000 svinja, dok se prema navodima opštinske vlade u Pekingu još 6 farmi obnavlja i proširuje.

Kineska vlada smatra da je stabilizacija zaliha svinjskog mesa od presudnog značaja za bezbednost snabdevanja hranom nakon što je 2019. godine porasla inflacija zbog rekordnih troškova proizvodnje. Kako bi garantovala minimalnu snabdevenost u svakoj regiji, svaka provincija i glavna opština moraju da proizvedu određenu količinu te vrste mesa.

Foto: Pixabay

Kinezi ispituju vakcinu

Inače, kineska vakcina protiv afričke svinjske kuge daje dobre rezultate u ispitivanjima koja su u toku, piše xinhuanet.
Napredak kineskih istraživača prati ceo svet, s obzirom na to da trenutno nema lekova ili vakcina protiv ove bolesti.

U radu objavljenom u martu, kineski istraživači Instituta za veterinarstvo u Harbinu, kažu da je vakcina koju su razvili, u laboratorijskim testovima sigurna i efikasna.

Klinička ispitivanja odobrena su u martu i ispituju se na 3.000 svinja smeštenih na tri lokacije. Do sada su se vakcinisane svinje pokazale kao zdrave, bez pobačaja i razlika u veličini legla u poređenju sa kontrolnom grupom, a nisu bile ni prenosioci virusa.

IZVORbolja zemlja/Reuters, xinhuanet
Prethodni tekstMeđunarodni sajam hortikulture od 17. do 20. juna na Beogradskom sajmu
Sledeći tekstSavet stručnjaka: Kako ublažiti posledice preterane količine padavina