- Reklama -

Afrička kuga svinja se širi Rumunijom, i to sa severozapadnih delova zemlje na zapadni i jugoistočni deo.

Strah od širenja afričke kuge svinja je sve veći i kod nas, budući da je na svega 100 kilometara od graničnog prelaza, u temišvarskom regionu, rizično.
Ministarstvo poljoprivrede i uprava veterine je zbog rizika od širenja bolesti formirala Nacionalni krizni centar – četiri regionalna krizna centra, a carinici su prva linija odbrane od unošenja virusa.

Saša Ostojić iz Nacionalnog kriznog štaba Uprave za veterinu je za RTS izjavio da sa podacima od 8. avgusta ima tačno 635 žarišta kod domaćih svinja i 30 slučajeva kod divljih svinja. Ostojić je istakao da su ta žarišta obuhvatila područje koje je blizu naše zemlje, područje Arada, te da je samo jedan uzan pojas pograničan prema Rumuniji slobodan od afričke kuge.

“Ništa što je na bazi mesnih proizvoda nije dozvoljeno, primera radi nije dozvoljeno unošenje sendviča u kojima se nalaze suhomesnati proizvodi, nije dozvoljeno unošenje svežeg mesa, mesnih prerađevina, imali smo pre par dana slučaj da nismo dozvolili unošenje dve table slanine”, objasnio je koordinator poslova na Carinarnici Vršac Jovica Nikolajev za RTS.

Svi uzgajivači svinja su pozvani da neovlašćenim licima i nezaposlenima ne dozvole ulazak na farme i da, ako nađu uginulu životinju, obaveste nadležne.

Svinjskim leševima ne prilaziti, već obavestiti da li nadležnu lovačku službu ili veterinarsku službu.
U pomoć su pozvana i lovačka društva, a zbog bojazni od najezde zaraženih divljih svinja.