Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Oni su došli na sjajnu zamisao! Uspeli su da prodaju povrće modernom...

Oni su došli na sjajnu zamisao! Uspeli su da prodaju povrće modernom potrošaču!

159
0

Ovo je priča o sjajnim povrtarima, porodici Ljubojević iz Grabovca i o tome kako su neverovatno organizovali lanac prodaje – i to preko mega marketa.

U saradnji sa trgovinskim lancem, a uspeli su da izvedu da njihovi proizvodi, u malim pakovanjima i obrađeni (znači oprani i upakovani i spremni za serviranje) nađu put do mnogo mesta u Beogradu i što je naznačajnije da oni od gazdinstva transportuju robu sve do kupaca u maksiju.

Na 2 hektara, u zatovrenom prostoru, se proizvode sveži začini za najluksiznije delove Beograda.

Međutim , ono što je isto tako zanimljiva stvar je kakva roba koja se ovde uzgaja.

Ljubojeviću su videli da postoji jedan zanimljiv deo tržišta a to je pre svega začinsko bilje – od ruzmarina i francuskog peršuna, do sveže nane i žalfije, i tačno to su i ponudili. Imaju ga tokom cele godine, kada ga niko nema.

Aleksandar Ljubojević, povrtar

– Naše gazdinstvo se razlikuje od drugih – kaže Aleksandar Ljubojević. – Mi proizvodimo začinsko bilje tokom cele godine.

– Pored toga u ponudi imamo i zeleniše: blitva, zelje, mladi luk srebrenjak, rotkvica – dodaje ona. – Tako da je širok asortiman koji radimo.

No, to nije sve. Oni u ponudi imaju i specijalne vrste paprika – habanjero ala penjo i škorpion. To su jedne od najljućih paprika na svetu

– Paprika škorpion je najljuća paprika na svetu – kaže Aleksandar. – Ima preko milion skovila (jedninica koja opisuje ljutinu paprike. Feferoni imaju od 100 do 500 skovila).

– Ona je postala izuzetno tražena kod nas, ali očekujemo problem kod prodaje jer ne rade restorani. Oni to najviše koriste.

Pored toga Ljubojevići imaju još po nekog „keca u rukavu“, jer kako Aleksandar kaže „Mi znamo šta radimo“.

Kada neko to tako samouvereno kaže onda definitivno vredi da se posluša i pogleda njihova priča, jer može mnogo toga da se nauči…

Prethodni tekstNe propustite rokove! Od danas podnošenje zahteva za podsticaje u organskoj poljoprivredi!
Sledeći tekstOdlične vesti za srpske poljoprivrednike! Od polovine meseca nema carina za izvoz u Veliku Britaniju