Foto: Bolja zemlja

Ovo je priča iz koje može da se nešto nauči i da se postave zanimljiva pitanje o jagodama u Srbiji i nauči doata o tehnologiji uzgoja.

Međutim, možda je ovo više priča iz koje nešto može da se nauči o ljudima. Priča iz koje mogu da se izvuku prave pouke o životu i odnosima među ljudima kakvi bi trebalo da budu.

Već je odobreno 300 miliona za razvoj seoskog turizma! Konkurs još traje, ovako možete da se prijavite!

Ovo je priča o dve sjajne žene koje su rešile da se uortače, pošto su muževi i sinovi otišli da rade druge poslove. Dve prije, žene koje uopšte nisu u krvnom srodstvu, gospođe Đurić i Antić su rešile da zajednički održe gazdinstvo u životu proizvodnjom povrća i jagoda.

Dok nažalost ima porodica u Srbiji gde se rođene sestre ili braća posvađaju, ove dve gospođ kao da su celog života bile u istoj porodici. One apsolutno same, bez pomoći muškaraca, nose ogromnu proizvodnju od dvadesetak niskih tunela i pet velikih plastenika.

Prijavite se na konkurs! Ova opština daje subvencije za mehanizaciju!

Znamo da zbog subvencija veliki broj ljudi registruje svoja gazdisntva na žene koje u suštini gazdistvima ne upravljaju, ali sa druge strane ovde gazdinstvo postoji i stvarno ove dve žene to rade samostalno dok su sinovi, kćerke, muževi na sasvim drugom mestu.

Vesna Andrić, poljoprivrednica

– Nas dve smo se našle čim smo se videle – kaže Vesna Andrić. – Kao sestre smo. Pošto su naši otišli poslom na razne strane nas dve smo rešile da spojimo sve da ne stoje plastenici zalud.

– Odlučile smo da radimo papriku, jagode, proizvodnju i prodaju rasada. Imamo 5 velikih i 20 malih plastenika. Između nas dve sve funkcioniše jer isto mislimo, bukvalno se dopunjavamo – dodaje ona.

Zoja Đurić, poljoprivrednica

– Nas dve kada se pogledamo znamo šta treba da radimo – objašnjava Zoja Đurić. – Imale smo dosta obaveza i oko rasada jer smo ga imale dosta i naručenog. Kada dođemo sa pijece mi smo ovde i zasadimo jedan, dva, ili tri plastenika i opet tako.

– Radimo do kasno uveče. Tu nema čekanja, jer ovo ne može da čeka. To je sada i odmah – zaključuje ona.

Zasad trešnje malo ređi od kukuruza! Neverovatna dobit i kvalitet plodova!

Ono što će vas još interesovati je i tehnologija, ali i jedno žensko razmišljanje i način rada u plasteniku koji itekako imaju rezona, a retko ko ga se seti.

Pogledajte više o tome na snimku ispod…

Prethodni tekstNedimović se dogovorio sa stočarima! Potpuna zabrana uvoza svinjskog mesa?
Sledeći tekstProverili smo! Da li se isplatila farma ovaca od 100.000 evra?