ODLAŽE SE SETVA PŠENICE – da li ćemo ubuduće sejati u decembru?!

0
zemljište
Setva pšenice zbog toplog vremena kasni i neće biti završena u optimalnom roku, foto J. El Omari
- Reklama -

Visoke temperature za ovaj period godine odgovaraju ratarima, povrtarima i voćarima koji trenutno sakupljaju plodove jesenjih useva, ali nije idealno za setvu pšenice i još manje za posejanu uljanu repicu, kaže direktor Udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, suvo vreme će uticati da setva pšenice kasni i da ne bude završena u optimalnom roku. Slično vreme smo imali i prošle godine, pšenica je bila posejana u optimalnom roku, ali je nikla tek u decembru, a negde i u januaru ispod snega. Postoji određena bojazan da bi to moglo da se desi i ove godine ukoliko ne padnu kiše u novembru i decembru, rekao je Saković.

Ističe da je pšenica naša najvažnija poljoprivredna kultura i da se u Srbiji godišnje zasadi između 550.000 i 650.000 hektara.

Ratari su podeljenih mišljenja, dok je jedan deo već posejao, drugi deo ratara čeka da neposredno pred najavu kiše poseje pšenicu, a ko je u pravu, pokazaće period nicanja pšenice.

Upitan da li će to uticati na kvalitet pšenice, Saković je rekao da zbog kasnije setve stručnjaci savetuju da se poveća procenat upotrebljenog semena da bi se nadoknalili eventualni problemi u nicanju.

Mi smo od 2012. imali tri suše, dve izrazito velike i jednu delimičnu, što je mnogo za period od sedam godina. Navikli smo da suša bude svake pete godine, ali očito je da se nešto u klimi menja i da imamo sve više sušnih godina. Nadamo se da je to ipak prolazni i prelazni period, navodi Saković.

Ukoliko se tako nastavi, dodaje on, ratari će morati da se prilagode na pomeranje agrorokova i da pšenicu možda seju tek u decembru.

Izvor: Tanjug, Dnevnik

 

J.E.