Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Očekuje se rast cene soje: Oglasili se poljoprivrednici!

Očekuje se rast cene soje: Oglasili se poljoprivrednici!

402
0
Foto: freepik/jcomp

U toku je žetva soje, ali su ratari zadovoljni samo time što ih vreme služi da posao obave valjano dok prinosima nisu nikako.

Uljarica je, kako se i očekivalo, podbacila u prinosima zbog suše i visokih dnevnih temperatura. Soja voli kišu, a tokom sazrevanja samo je dva puta bilo padavina. Ratare ne ohrabruje ni to što je cena soje u toku žetve trenutno viša za čak 26 dinara nego lane jer kažu da sa upola nižim prinosima nego prošle žetve i višestruko skupljom setvom neće biti na dobitku.

Kilogram soje na Produktnoj berzi košta 69 dinara bez PDV-a. Po toj cenu soju uglavnom kupuju od zemljoradnika i veletrgovci uz minimalna odstupanja. U žetvi je lane kilogram sojinog zrna koštao 43 dinara bez PDV.

Poljoprivrednik iz Žablja Đorđe Drakulić posejao je soju na više parcela u prvoj polovini aprila i nije zadovoljan prinosima jer je dobio, u proseku, oko 1,5 tona po jutru.

– Ispostavilo se da su bolje prošli ratari koji su soju sejali kasnije, krajem aprila i početkom maja, jer je toj soji godila druga kiša i malo popravila prinose, dok onoj posejanoj početkom aprila padavine nisu pomogle – priča Drakulić.

On kaže da će celokupan rod staviti na lager i čekati cenu. Lane je, kaže, požurio i prodao je već sredinom jeseni.

Sa upola manjim prinosom nego lane nije zadovoljna ni ratar Aleksandar Letić sa Čeneja. Kaže da je soje dobio od tone do 1,2 tone po jutru, što je upola manje nego prošle žetve.

– Ne znam kako će proći poljoprivrednici koji su soju sejali na njivama uzetim u arendu jer jutro aredne na Čeneju i okolini košta 300 evra, ali oni koji su uljaricu sejali na svojoj zemlji biće na pozitivnoj nuli. Od skupe soje nećemo imati vajde, već samo pokriti duplo skuplje seme, đubrivo i naftu nego prošle godine i biti na pozitivnoj nuli – kazao je Letić, navodeći da otkupljivači trenutno soju plaćaju sa PDV 72 dinara, a za one koji hoće da je drže na lageru veletrgovci daju akotnu cenu od 69 dinara. On će, kaže, ostaviti soju na lageru u nadi da će uljarica kao i tokom prošle zime dostići vrednost od 80 dinara, pa biti i skuplja.

Uprkos tome što je rod podbacio, soje ćemo imati dovoljno, smatruju u Udruženju za unapređenje proizvodnje i izvoz žitarica i uljarica „Žita Srbije“. U Udruženju očekuju da ćemo dobiti 500.000 tona soje, računajući da će prinosi na nacionalnom nivou biti od 1,8 do dve tone po hektaru. U prošlogodišnjoj ževti bilo je 730.000 tona soje, a od te žetve ostalo nam je i neprodatog roda, pa u “Žita Srbije“ očekuju da bi mogli imato oko 100.000 tona za izvoz.

Direktor Produktne berze Miloš Janjić rekao je za „Dnevnik“ da je tek krenulo trgovanje sa novim sojom i da je ove sedmice prodato 275 tona novog roda po 69 dinara bez PDV-a.

Kako će se cena kretati nadalje i hoće li uljarica dostići prošlogodišnji istorijski maksimum kada je kilogram zrna koštao 80 dinara bez PDV-a, direktor Janjić ističe da zavisi od toga hoće li biti soje u drugim zemljama i kakvi će biti prinosi.

– Ovo je najbolji start u pogledu koštanja u odnosu na ranije godine – naglasio je direktor Berze jer je lane tokom žetve soja koštala 43 dinara bez PDV-a.

Izvor: Dnevnik

Prethodni tekstNovi konkurs Svetske banke: Novac za stočare, ratare i ruralni razvoj
Sledeći tekstFutur – budućnost suzbijanja korova u usevu pšenice