Foto: Pixabay

Da je naduža ludaja izrasla u Kikindi svedoči i zvanični sertifikat koji je stigao vlasniku Goranu Laziću. Pobedu je odneo na slovenačkom državnom prvenstvu, ludaja je tamo izmerena i tada je oboren rekord iz 2015. godine od 379 centimetara.

Ljubav od malih nogu

“ Kao dete sam prisustvovao takmičenjima kod nas u Kikindi i tada se rodila moja velika ljubav i želja da i ja jednog dana gajim velike ludaje. Kockice su se konačno složile prošle godine i eto tada sam i oborio svetski rekord” objašnjava za Bolju zemlju Ginisov rekorder Goran Lazić.

Pobedničku ludaju gajio je u bašti, maksimalno se tome posvetio, redovno zalivao, pravio organsko đubrivo od biljaka, plevio.

Foto: Goran Lazić/Privatna arhiva

“ U maju sam zasadio seme, loza je rasla, a cvetova nigde, toliko sam se iznervirao da sam hteo sve da počupam i oslobodim prostor. I tada sam slučajno, u krošnji drveta kajsije, video tikvu, koja je tada imala jedan metar, dobro se sakrila. Onda sam krenuo da đubrim, da je zalivam, da skidam druge tikve koje vuku snagu i tako sam je pazio sve do zadnjeg dana” kaže naš sagovornik.

Ozbiljan i težak rad

Nakon što je pronašao skrivenu tikvu, Goran je za nju napravio konstrukciju od 3 metra, smatrao je da će to biti dovoljno, jer kod nas nikada nije bilo većih ludaja.

“ Kada je ona krenula da raste, ma brzo je prerasla to što sam napravio, tako da sam morao rupu da kopam, da bi imala dovoljno mesta. Na kraju sam iskopao rupu od 1,5 metara, a da bih sebi olakšao posao morao sam kutlaču na dasku da zakačim i da tako izvlačim zemlju ispod nje” sa osmehom objašnjava Goran. 

Takmičenje na kom je odneo pobedu organizovano je u Sloveniji, zato je morao da se pobrine za bezbedan transport ludaje, a bilo je neophodno i pripremiti svu dokumenatciju za siguran prelazak granice.

Foto: Goran Lazić/Privatna arhiva

“ Napravio sam drveni sanduk 4 metra dugačak, taman je uspeo da stane u prtljažnik autobusa. Izvadio sam i fitosanitarni sertifikat, zamislite da su me vratili sa carine, ovako sam imao sve papire i nije bilo problema. I eto, tamo oborih rekord” rekao je naš sagovornik.

Pripreme su već počele

Poučen iskustvom od prošle godine, Goran je već počeo sa ozbiljnim pripremama. Tako je počeo sa izgradnjom plastenika i metalne konstrukcije od pet metara, sa meredevinama, platformom, jer želi sebi maksimalno da olakša posao.

“ Zemljište sam dobro pripremio, bačena je velika količina treseta, 150.000 dinara košta priprema. Ozbiljna su to ulaganja i odricanja, a kako ove godine idem na oba rekorda dugačku i tešku bundevu, biće i puno posla” objašnjava Goran Lazić.

Gepostet von Goran Lazic am Dienstag, 11. Februar 2020

Titula Ginisovog rekordera, otvorila mu je mnoga vrata, tako je dobio na poklon 7 najboljih semenki na svetu koje će ove godine i posaditi, a kako veruje da je druženje i razmena iskustava veoma važna i on je mnogima poslao semena bundeva koje se kod nas gaje.

“Za ovu godinu se spremam za takmicenje kod nas u Kikindi i planiram u Hrvatsku da odem. Naše takmičenje u Kikindi nema GTC organizaciju, to je svetska organizacija bundevara gde se svi rezultati beleže na jednom mestu. Ako se to promeni i naše takmičenje to dobije, a ja budem imao budnevu preko 4 metra, ili ako oborim rekord u teškoj bundevi, neću imati potrebu da idem bilo gde” kaže naš sagovornik.

Goran već vredno radi i spreman je za obaranje novih rekorda, a mi mu želimo mnogo sreće u tome.

 

IZVORBolja zemlja/M.R.
Prethodni tekstPovećanje subvencija za pčelare – po košnici 800 dinara
Sledeći tekstUprava za veterinu donela Direktivu za iskorenjivanje afričke kuge svinja