- Reklama -

O Faustus pšenici, sorti nemačkog kvaliteta, visokog potencijala rodnosti, koja po svojim osobinama spada u kategoriju poboljšivača, smo već pisali. Tom prilikom je dipl. inž. poljoprivrede Dejan Reljin, iz kompanije Chemical Agrosava, govorio o tome kada je pravo za setvu Faustus pšenice.

Međutim, kako je setva odavno završena i žetva pšenice je u jeku, pravo je vreme da se postavi pitanje o ovogodišnjem rodu i prinosima pšenice. Što se tiče Faustus pšenice ove sezone će, kada su u pitanju prosečni prinosi, ,,potući” rekorde. Ispostavilo se da je izbor doktora Hristova bio pravi kada je u pitanju Faustus, te da je odlično rodilo!

,, S obzirom da su sorte, koje su kraće vegetacije, koje su već počele da se kombajniraju, da imaju prinos preko 9 tona po hektaru. Očekujemo da će kod ovih sorti biti i preko 10 tona po hektaru, uz normalnu agrotehniku i normalnu setvenu normu.” – predviđanja su selekcionara pšenice, dr Nikole Hristova.

Kako nam je doktor Hristov objasnio u pitanju su sorte pšenice koje izuzetno dobro bokore, setvena norma je bila oko 450 klijavih zrna po kvadratnom metru. Ove sorte pšenice su se sejale sa nekih 180 do 200 kilograma po hektaru. Primenjena je redovna agrotehnika, redovne količine mineralnih đubriva. Naravno, dve zaštite protiv bolesti, jedna zašitita od korova i jedna zaštita od insekata – uz dodatak folijarnog đubriva WUXAL-a.

,, Mi se nadamo, da kada završimo žetvu, da ćemo moći da kažemo da je prosečni rod i preko 10 tona po hektaru.” – istakao je dokotor Hristov za emsiju Bolja zemlja.

NOVO! Sorta pšenice koju ćemo ove godine imati po prvi put!

Niska sorta i visok klas – to je ono što odlikuje sortu Salasar. Sorta Salasar se do sada odlično pokazala u ogledima, ali od ove godine će se prvi put zasnovati semenska proizvodnja.

Znamo da je Faustus otporan na bolesti, ali ta osobina je još izraženija u slučaju Salsara. Dakle, Salasar je posebno karakterističan po svojoj otpornosti na poleganje i bolesti – može da se zarazi kao i svaka druga pšenica, ali se bolest ne širi.

Kako izgleda žetva pšenice KLAS PO KLAS? Kako izgleda nova sorta pšenice Salasar na oglednim poljima AS Hibrida? – pogledajte u video prilogu iznad teksta.