- Reklama -

U aprilu ove godine Evropska komisija je, većinom glasova, donela odluku o potpunoj zabrani upotrebe tri neonikotinoida na otvorenom prostoru. U pitanju su tri štetna insekticida: klotianidin, inidakloprid i tiametoksam.

Glavni razlog za zabranu je bilo saznanje da su ovi sistemski pesticidi izazvali nezapamćenu smrt pčela širom sveta. Takođe, nove studije pokazale su da neonikotinodi mogu da izazovu dezorijentisanost pčela i smanjenje otpornosti na bolesti.

U zamenu za zabranjene neonikotinoide, još u 2013.godini, predstavljena je nova vrsta insekticida „Sulfoxaflor“.

Međutim, naučnici u časopisu Nature su objavili da su i novi pesticidi na bazi sulfoksimina (sulfoximine) možda isto tako opasni po pčele.

Na osnovu sprovedenih eksperimenata, došlo se do zaključka da nakon prskanja polja ovim insekticidom i izlaganje imaju ozbiljne posledice po reprodukciju bumbara i brzinu kojom rastu kolonije.

Takođe, kolonije pčela izložene malim dozama sulfoksimina u laboratoriji su dale znatno manje radilica i upola manje mužjaka sposobnih za reprodukciju.

Naime, „Sulfoxaflor“ ne ubija pčele ali deluje na njihov imuni sistem i sposobnost za reprodukciju – baš kao i neonikotinoidi.

Eksperiment je pokazao i da novi insekticid ne utiče na ponašanje u vezi ishrane i količinu polena prikupljenu po pčeli.