Foto: Pixabay

Kajsije i breskve su bile na udaru mraza, zbog toga što prve cvetaju u proleće, ali niske temperature nisu uništile sav rod ovih voćki.

Paljenje guma ispod krošnji sadnica i orošavanje u zoru mogu biti zaštita od mraza, kao i tretiranje voćki preparatima na bazi aminokiselina, kaže za Južne vesti inženjer poljoprivrede Tanja Živković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Niš.

Foto: Pixabay

“Temperature nisu bile dovoljno niske da nanesu štetu svim vrstama voća zbog toga što se cvetanje ne odvija u isto vreme, tako da je delimična šteta načinjena samo kod voćki koje prve procvetaju u proleće, kao što su kajsije i breskve”, objašnjava Živkovićeva.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda sneg će padati i danas, dok se sutra očekuje rast temperature.

Foto: Pixabay

“Šteta od mraza na voću zavisi od toga koliki je on bio, a s obzirom da na jugu nisu bile izuzetno niske temperature, otprilike nekoliko stepeni ispod nule, mraz je samo proredio rod na kajsijama i ponekim breskvama, ali nije totalna šteta”, naglašava Živkovićeva.

Dodaje da mraz nije jedini problem za voćare, jer se zbog blage zime, toplog i sušnog proleća, vegetacije koja je ove godine počela rano i prošlogodišnjeg prevelikog roda voća, ne očekuje veliki rod voća.