Foto: printscreen Youtube
- Reklama -

Za pripremu orahovače potrebno je 1- 2 litara kvalitetne domaće rakije (takozvane rakije od 20 gradi), 1 kilogram kristal šećera i 40 oraha.

Da biste pripremili ovaj ukusan, a izuzetno lekovit slatki napitak morate koristiti zelene orahe i to, ako je moguće da budu manji. Način pripreme je vrlo jednostavan, a pored svega navedenog biće vam potrebna i jedna staklena tegla sa širokim grlom.

Obnovite opremu i mehanizaciju!

Orahe operite i na nekoliko mesta izbockajte (viljuškom ili čačkalicom), a možete ih iseći i na sitnije komade, pa ih stavite u teglu, a preko njih pospite šećer. Ovako pripremljenu mešavinu zatim prekrijte gazom, a nikako ne zatvarajte teglu hermetički i ostavite je na sunčanom mestu da odstoji 28 dana, odnosno 4 nedelje. Ukoliko primetite da se šećer ne rastapa, možete blago protresti teglu s vremena na vreme.

Kada istekne ovaj vremenski rok, dodajte domaću rakiju i hermetički zatvorite i ostavite još neko vreme da stoji na suncu. Optimaplno vreme je oko 40 dana. U ovom trenutku možete dodati odabrane začine, dok ako želite limun, njega dodajete desetak dana pre nego što istekne rok od dodatnih 40 dana, koliko je preporučljivo da orahovača još odstoji. U principu je najbolje da ga isečete sa sve korom na krupnije komade.

Oprez! Afrička kuga svinja se ne smiruje!

Po isteku navedenog vremenskog perioda možete da procedite napitak ili da, jednostavno samo izvadite orahe (pod uslovom da ste ih bockali, a ne sekli) i limun, ako ste ga stavljali, pa da razlijete u staklene flaše i odložite na hladno i tamno mesto do konzumiranja.

Obratite pažnju na useve! Nakon obilnih kiša morate ovo da uradite!

Domaća orahovača se od davnina u narodu koristila kao prirodan lek za mnoge zdravstvene tegobe. Nauka ima jednostavno objašnjenje za lekovitost ovog napitka, a to je prisustvo vitamina i minerala u zelenim orasima, koji su jedan od glavnih sastojaka orahovače.

Prethodni tekstPivari, javite se! Otvoren konkurs za dodelu bespovratnih sredstava!
Sledeći tekstGenijalni izum srpskog poljoprivrednika! Evo kako da lako izvadite korenasto povrće!