- Reklama -

Kiša koja je danima padala i hladnoća koja će sigurno potrajati još neko vreme, ako već nije uništila rasad koji ste posadili ovog proleća, sigurno će ga oslabiti. Posebno su osetljivi paradajz, paprika, tikvice, krastavci, patlidžan koji će bolovati, ali i biti izloženi različitim obolenjima i štetočinama

Zato je važno poboljšati im imunitet, a na prirodan način je to najbolje učiniti – mlekom

Ova namirnica koju svi imamo kod kuće odlična je za zaštitu, ali i đubrenje povrtarskih vrsta i cveća. 

Osigurava optimalan rast i poboljšava imunitet

Mleko sadrži kalijum, kalcijum, sumpor, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, gvožđe i druge elemente koji će biljkama osigurati optimalan rast i poboljšati imunitet tokom čitave sezone. 

Biljke su sada sklone pojavi gljivica i virusa pa je mleko odlično preventivno sredstvo koje prilikom tretiranja na površini biljaka stvara zaštitni, tanki film. Osim toga, mleko povoljno utiče i na usvajanje i iskorišćavanje hraniva iz zemljišta. 

Ako zbog vremena niste posadili rasad, čim ga posadite u zemlju, tretirajte ga preparatom od mleka. 

Kada je reč o štetočinama, neki insekti ne mogu svariti mlečni šećer laktozu pa ćete tako sprečiti napad mnogih štetočina. 

Kako pripremiti dobar rasad za prolećnu sadnju
Kako pripremiti dobar rasad za prolećnu sadnju

Mleko razblažite sa vodom

Najbolje je koristiti sirovo mleko koje nije termički obrađeno. U slučaju da nemate priliku koristiti takvo mleko, u prodavnici kupite sveže, a ne dugotrajno mleko. 

Najčešće se koristi preparat mleka za zaštitu, a tada ga je potrebno razblažiti vodom i to u razmeri 1:10, odnosno jedan deo mleka i 10 delova vode. Ovom tečnošću se prska paradajzkrompirpatlidžankrastavac i tikvica. Najbolje je tretirati ih u kasnijim popodnevnim satima, ali svakako pre nego što padne rosa. Postupak možete ponoviti nakon svake kiše, ali i češće. 

Takođe, u mleko se može dodati soda bikarbona koja će sprečiti i pojavu krompirove zlatice. Dodatak joda i belog luka zaštitiće paradajz. Osim mleka može se koristiti i surutka

Mleko se koristi i kao dezinfekciono sredstvo, đubrivo za krastavce, zaštita za ruže, ali i kao zaštita od bele leptiraste vaši. 

Mleko kao đubrivo

Osim mleka biljke možete tretirati i nekim od prirodnih biostimulatora rasta koji će pomoći rast i razvoj biljaka, posebno sada na početku rasta. 

Štetni glodari u povrtarskim kulturama i njihovo suzbijanje
Štetni glodari u povrtarskim kulturama i njihovo suzbijanje

Napravite sami:

Biljke tretirane biostimulatorima imaju jači i brži porast, bolji imunitet (povećava im se otpornost na bolesti, štetočine i stres izazvan vremenskim neprilikama), povećava se prinos, plodovi su kvalitetniji i odlikuju se dobrom sposobnošću čuvanja, biljke se bolje ukorenjuju, bolje podnose presađivanje.

 

S. Š.