- Reklama -

Bez starca nema udarca, kako kaže narod, ali ovaj starac i bije i ima vrednost. Predstavljamo pravi raritet, kako se to moderno kaže, traktor star šezdeset godina – Štajer T84.

Njegovu restauracuju , više iz sportskih nego iz drugih razloga, preuzela na sebe radionica Petrović iz Poljane. Ono što je zanimljivo, mi smo prošle nedelje videli traktor koji košta najviše po konjskoj snazi u Srbiji, što možete pogledati OVDE!

Ovaj traktor, isto tako ako se računa po konjskoj snazi, košta isto koliko novi Džon Dir ili  koliko i novi Štajer a to je nekih 500 evra.

JEDINI U SRBIJI! Zver na četiri točka koja vam može spasiti život! (VIDEO)

Dakle posle šezdeset godina i ko zna koliko radnih sati, ovaj traktor nije izgubio na vrednosti, i tehnički danas morate da ga platite koliko i pre šezdeset godina to je nekih 8 000 evra. Naravno stvari su malo komplikovanije i toliko košta ovaj traktor restauriran u Austriji, gde će u stvari završiti na kraju kao izložbeni primerak.

S obzirom da danas skoro kosačice za travu imaju više od 18 konjskih snaga koliko ima ova, nekada opaka i prestižna mašina ima, ovo je isključuvo muzejski primerak mada je upotebljiv kao i pre 60 godina. Pri tom traktor ima 90% originalnih delova.

SAVET MAJSTORA! Kako da održavate motorne testere i prepoznate falsifikat! (VIDEO)

Kada je došao u radionicu, bukvalno svaki deo je bio zarđao, ali ono što je zadivljujuće i zanimljivo je da nigde nije bio truo.

Skoro godinu dana je trebalo, radionici Petrović da pronadju delove potrebne za restauraciju, da ispeskiraju, šmirglaju ili očiste kiselinom svaki upotrebljivi metalni deo. Svaka bolcna, svaki šraf, sve je bilo rastureno, obnovljeno, ofarbano da bi se danas stiglo do ovakvog rezultata. Štajer T84 , ponos austrijskog poljoprivrednika sa svih 18 konjskih snaga i jednim jedinim cilindrom, danas radi kao pre 60 godina.

Slobodan Petrović, majstor i restaurator

– Ovaj traktor je 1961. godište. Verovatno je uvezen kao radna mašina – rekao je Slobodan Petrović, majstor i restaurator. – Jedan naš prijatelj ga je našao i izrazio želju da ga restaurira.

– Mi smo to prihvatili, ali kada smo ga videli malo smo se pokajali. Traktor je bio u strašno lošem stanju.

BEZ ALATA NEMA NI ZANATA! Najbolji način da sačuvate opremu za prskanje!

– Pošto je on nekada radio u Austriji i ima kontakte tamo, nabavio nam je neke od ključnih delova, a neke smo i mi sredili i restaurirali.

Slobodan Petrović priznaje i da je imao veliku pomoć:

– Najzaslužniji su sinovi, odnosno mlađi, koji je arhitekta – kaže gospodin Petrović. – Kada je dolazio ovde on je odmarao mozak tako što je malo radio, šmirglao i sređivao.

dipl. arh. Bogoljub Petrović restaurator

– Skoro sve što se kreće i pokreće na traktoru moralo je da se razradi – kaže dipl. arh. Bogoljub Petrović. – Većina šrafova su bili zapekli i to je moralo da se greje.

– Moralo je baš dosta vremena da se uloži. On je skoro ceo bio zarđao i sve je to moralo da se peskira, šmirgla i čisti – objašnjava on. – Srećana okolnost kod ovog traktora je bila što je on manje-više kompletan.

– Imao je sve te mehaničke delove, ali je morao da se sređuje i uspeli smo da ga dovedemo do stanja u kojem je sada – ne krije mladi arhitekta ponos.

A u kakvom je stanju, kako ide i kako radi sada i na koje sve načine su ga Petrovići sređivali pogledajte na snimku ispod…