Kadrovi zabeleženi pre nekoliko dana u opštini Žabalj u Južnobačkom okrugu šalju snažnu poruku Srbiji: „Urazumi se!“

Naime, tridesetak stočara iz Žablja okupila se kako bi izrazilo revolt, posipajući mukotrpno proizvedeno mleko po kaldrmi, zbog nepravde koja im je učinjena .

Naime, lokalni otkuplivač ponudio je žabaljskim stočarima svega 10 dinara za litar domaćeg mleka, najzdravijeg, bez ikakvih tragova antibiotika, što je izazvalo oprečne komentare:

-Radije ću ga prosipati, davati stoci, meštanima i tovljenicima, nego ga dati za 10 dinara -rekla je meštanka Jelena Tatevska i dodala: -Ranije smo dobijali 26 dinara, pa 32, to je realna cena mleka. Međutim, nikada nismo dobijali otkupni list – objasnila je.

Postavlja se pitanje, da li je 10 dinara dovoljna cena stočarima, koji provode 9 meseci po svim vremenskim uslovima sa stokom na pašnjacima, kako bi proizveli kvalitetno domaće mleko.

podsticaji za mleko na osnovu kvaliteta
podsticaji za mleko na osnovu kvaliteta

Meštani ne kriju da se od 2000. godine bore sa birokratijom, koja je ubedljivo brojčano nadjačala ionako opadaju kvantitet stočara i stoke:

  • Ne treba nama stočarima subvencija, državne subvencije nam nisu potrebne, nama treba cena. Što bi mene neko subvencionisao, kada sam ja proizvođač? Veći je problem napraviti „pasoš“ za kravu, nego za mene i moju decu – objasnio je Dragan Anušić.
uzgoj krava muzara - šta utiče na mlečnost
uzgoj krava muzara – šta utiče na mlečnost

Ekipa emisije „Bolja zemlja“ odlučila je da kontaktira neke od najboljih mlekara u Srbiji kako bi posredovala saradnji stoačara iz Žablja i jedne od njih, a u narednoj emisije saznajte više o tome.

Do tada detaljan prilog o nemilim cenama iz Žablja možete pogledati OVDE.

 

S.Š.