Foto: Pixabay
- Reklama -

Nezapamćeni pomor pčela u hrvatskom Međimurju pogodio je više od jedne trećine svih pčelinjaka iz ove županije. Nadležni su proglasili stanje elementarne nepogode, pčelari sumnjaju da su pčele potrovane.

“Najverojatnije je u pitanju neki insekticid kojim se nepropisno prskalo. Ne možemo ni u koga upreti prstom, ali imamo svoje sumnje. Uzorke tla, pčela, meda, ali i sa obližnjih njiva je policija poslala u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić i uskoro bismo trebali dobiti njihove nalaze i doznati šta je uzrok ovoj katastrofi”, rekao je za Index Željko Trupković iz udruge pčelara Agacija.

Trupkovićeve pčele nisu nastradale, on je jedan od srećnika koji je protekle sedmice čistom srećom zatvorio svoje košnice.

“Do sada imamo prijave od 29 pčelara. To je preko hiljadu uništenih košnica”, rekao je Trupković.

Pčelari muči i to da bi mogao propasti i med koji je već sada u košnicama. Ako se utvrdi da je reč o pesticidu, moguće je da su pčele donele otrov u košnice i da je med zagađen i neupotrebljiv za ljudsku upotrebu. Međimurski pčelari sa zebnjom iščekuju nalaze iz Ivana Vučetića.