Foto: Pixabay
- Reklama -

Poslednjih meseci, pa čak i godina sve veći broj košnica biva uništen ili oštećen, a pčelari zbog toga redovno apeluju na voćare da ne koriste nedozvoljena hemijska sredstva koja ugrožavaju ove insekte.

“Godišnje se nama prijavi od 2.000 do 3.000 k0šnica koje su uginule ili oštećene. To je samo ono što je prijavljeno, a mnogo toga ljudi i ne prijave trovanje, jer smatraju da ništa ne može da se uradi”, rekao je Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije gostujući u jutarnjem programu Nove S televizije i dodao:

“Glavni problem je rešen, mi imamo dobro zakonodastvo, sa izmenama smo krenuli 2009. i uspeli smo da animiramo državu. Tadašnji zakon o sredstvima za tretiranje bilja uveo je apsolutnu zabranu tretiranja medonosnog bilja tokom cvetanja i to je na snazi. Uvek ima onih koji ne poštuju”.

Prema njegovim rečima važno je da voćari razumeju koja je važnost pčela i da bez njih nema ni prinosa.

“Prinosi padaju od 30 do 70 odsto, ne samo prinosi, veći kvalitet plodova, posebno kod jagodičastog voća. Naš je glavni cilj da se izborimo za zakonodastvo koje će biti lako primenljivo”, navodi Živadinović i dodaje da od 1. januara 2021. godine kreće obuka poljoprivrednika kako da tretiraju bilo koju poljoprivrednu kulturu.

Ko ne bude išao na obuku neće moći da kupi pesticid

Ko ne bude prošao kroz obuku neće moći da kupi bilo koji pesticid, napomenuo je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i istakao da bi trovanje pčela trebalo proglasiti za krivično delo.

“Kazne postoje, ali one očigleno nisu dovoljno uticale na podizanje svesti”, rekao je on.

Nenad Ilić, inženjer poljoprivrede za fitomedicinu, u ime voćara prihvata deo odgovornosti i napominje da je “bilo kakva primena insekticida u vreme cvetanja nedopustiva”.

“Problem je nemarnost proizvođača koji rukuju preparatima koji nisu registrovani. Mora se voditi računa”, naglasio je Ilić i dodao da bi ukoliko se incekticidi koriste posle perioda cvetanja bilo “ljudski” da voćari obaveste svoje kolege pčelare, kako bi na vreme mogli da sklone pčele i na taj način ih sačuvaju.

On sve voćare podseća da pčele popravljaju prinos voća.