Foto: Pixabay

Za poljoprivrednike je izuzetno važno da blagovremeno budu obavešteni o raznim konkursima na kojima država daje sredstva koja će im pomoći da povećaju proizvodnju i profit. Često se desi da ne saznaju na vreme za te konkurse ili da pošalju nepotpunu dokumentaciju.

Kako biste to izbegli, ovo je spisak svih trenutno aktivnih konkursa, a na linkovima ispod svakog konkursa možete pronaći kompletne uslove i potrebnu dokumentaciju kako bi ste se prijavili.

1) Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije organske proizvodnje na teritoriji AP Vojvodine

Ovaj Konkurs je otvoren do 1.11.2021., a njegov cilje je unapređenje organske proizvodnje u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. Maksimalan iznos podsticajnih bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je 100.000 dinara, a ukupno je predviđeno 1.000.000,00 dinara. Konkurs je namenjen fizičkim i pravnim licima upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Sve o Konkursu pročitajte OVDE.

2) Konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2021. godini na teritoriji AP Vojvodine

Cilj Konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u 2021. godini na teritoriji AP Vojvodine jeste stalno unapređenje bezbednosti i kvaliteta hrane i hrane za životinje uz stalno unapređivanje ukupnog sistema bezbednosti hrane. Konkurs je otvoren do 1.11.2021. godine, a sredstva koja se mogu dobiti iznose od 30.000,00 do 300.000,00 dinara. Konkurs je namenjen fizičkim i pravnim licima upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Sve o uslovima konkursa i potrebnoj dokumentaciji pronađite OVDE.

3) Konkurs za dodelu kredita za nabavku pčelinjih rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo

Maksimalan iznos kredita u ove svrhe je 40.000 evra, dok je minimalan iznos 1.000 evra. Rok otplate kredita je 36 meseci, dok je grejs period 12 meseci i za to vreme se ne obračunava interkalarna kamata. Sredstva će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima – fizičkim i pravnim licima sa područja AP Vojvodine, upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Konkurs je otvoren do kraja tekuće godine (31.12.2021.) ili do iskorišćenja sredstava planiranih za njegovu realizaciju

Sve dodatne informacije pronađite OVDE.

Ratarstvo

1) Konkurs za dodelu kredita za nabavku novih zaštićenih bašta (plastenici, staklenici) i opreme u njima u 2021. godini

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede objavljuje dodelu kredita namenjenih za kupovinu novih zaštićenih bašta (plastenici, staklenici) i opreme u njima. Krediti će biti odobravani sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou. Maksimalni iznos granta je 40.000 evra, a konkurseje otvoren do 31.12.2021. ili do iskorišćenja opredeljenih sredstava.

Ceo tekst konkursa pronađite na sajtu klikom OVDE.

2) Konkurs za dodelu kredita za finansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru prerade voća, grožđa i povrća u 2021. godini

Sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu namenjena su za investicije u Sektoru voće, grožđe i povrće,  i to:

• Nabavka boks paleta za transport i skladištenje proizvoda;

• Nabavka opeme-linija za čišćenje i pranje proizvoda;

• Nabavka opreme-linije za berbu, sortiranje i kalibriranje proizvoda;

• Nabavka opreme-linije za pakovanje i obeležavanje proizvoda;

• Nabavka opreme za orezivanje, drobljenje, sečenje i uklanjanje ostatka nakon rezidbe voćnih vrsta;

• Mašine za ubiranje odnosno skidanje useva;

• Nabavka opreme i uređaja za sušenje voća, povrća i grožđa, kao i njihovih proizvoda;

• Nabavka opreme i uređaja za blanširanje, pasterizaciju i sterilizaciju proizvoda;

• Nabavaka opreme za proizvodnju vina (opreme za primarnu preradu grožđa, oprema za fermentaciju vina, oprema za čuvanje  negovanje vina, oprema za punjenje vina)

Maksimalan iznos kredita je 40.000 evra, a Konkurs je otvoren do 31. decembra 2021. godine ili do utroška sredstava. Dodatne informacije potražite OVDE.

3) Konkurs za dodelu kredita za nabavku novih sistema protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda u 2021. godini

Konkurs raspisuje Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede, a krediti koji se ovim putem dodeljuju namenjeni su za nabavku novih protivgradnih mreža, stubova, žice i naslona, kao i podizanje/nabavka žičanih ograda oko višegodišnjih zasada u višegodišnjim zasadima voća i vinograda. Maksimalni iznos granta je 40.000 evra. Konkurs traje do kraja godine ili do utroška sredstava, a sve ostale informacije pronađite OVDE.

4) Konkurs za dodelu kredita za izgradnju objekata i nabavku opreme namenjene skladištenju žitarica, voća i povrća (silosa, podnih skladišta, hladnjača) u 2021. godini

Krediti će biti odobravani sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule i to na sledeći način:

– maksimalan iznos kredita 40.000 evra,

– minimalni iznos kredita 10.000 evra,

– grejs period traje 12 meseci, za vreme grejs perioda ne obračunava se interkalarna kamata

– rok otplate 36 meseci,

– otplata kredita se vrši u šestomesečnim anuitetima, prva rata se uplaćuje po isteku grejs perioda (ukupno 7 rata).

Krediti su namenjeni poljoprivrednim gazdinstvima, fizičkim i pravnim licima sa područja AP Vojvodine, upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Konkurs je otvoren do kraja tekuće godine ili do iskorišćenja sredstava.

Dodatne informacije i spisak potrebne dokumentacije pronađite OVDE.

5) Konkurs za dodelu kredita za podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda u 2021. godini

Maksimalan iznos kredita za podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda je 40.000 evra. Sredstva će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima – fizičkim i pravnim licima sa područja AP Vojvodine, upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Krediti će se realizovati isključivo na terotoriji AP Vojvodine i biće odobravani za nabavku sadnica loznih kalemova, kao i za nabavku sadnica jabučastog, koštičavog, jezgrastog i jagodastog voća, i nabavka naslona odnosno kolja, sa kamatnom stopom od 1% . Minimalni iznos kredita je 1.000 evra. Rok za podnošenje prijava je do 31.12.2021., a sve dodatne informacije potražite OVDE.

Stočarstvo

1) Konkurs za dodelu kredita za nabavku kvalitetne teladi i prasadi za tov u 2021. godini

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede objavljuje dodelu kredita namenjenih za nabavku kvalitetne teladi i prasadi za tov. Maksimalan iznos kredita je 40.000 evra, a konkurs je otvoren do kraja godine ili do utroška sredstava. Fond neće odobravati kredite koji su manji od 3.000 evra. Rok otplate 15 meseci, a korisnik kredita se obavezuje da celokupan iznos vrati jednokratno nakon isteka kredita. Dodatne informacije pronađite OVDE. 

2) Konkurs za dodelu kredita za nabavku kvalitetnih priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i svinjarstvu u 2021. godini

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisuje Konkurs za dodelu kreditnih sredstava za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla goveda,ovaca, koza, svinja. Minimalan iznos kredita je 1.000, a maksimalan 40.000 evra. Rok otplate je 36 meseci, a potrebna dokumenta se mogu podneti do 31.12.2021. godine., odnosno do utroška sredstava. Sve dodatne informacije pronađite OVDE.

Oprema i mehanizacija

1) Konkurs za dodelu kredita za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne) u poljoprivredi u 2021. godini

Pravo na apliciranje imaju fizička i pravna lica sa područja AP Vojvodine, upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Minimalan iznos kredita je 1.000 evra, maksimalan 40.000 evra. Konkurs je otvoren do 31.12.2021. Ostale informacije o ovom Konkursu pronađite OVDE. 

2) Konkurs za dodelu kredita za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje i bušenje bunara u 2021. godini.

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede objavljuje dodelu kredita namenjenih za kupovinu sistema i opreme za navodnjavanje i bušenje bunara. Sredstva će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima – fizičkim i pravnim licima sa područja AP Vojvodine, upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Krediti će se realizovati isključivo na terotoriji AP Vojvodine. Maksimalan iznos odobrenog kredita može iznositi 40.000 evra, a minimalan    Predmet konkursa jeste nabavka cevovoda, opreme i sistema za navodnjavanje: opremanje bunara, nabavka pumpi i agregata za navodnjavanje, nabavka sistema za navodnjavanje veštačkom kišom, subirigacija, solarni paneli i drugo. Konkurs traje do kraja decembra tekuće godine ili do utroška sredstava. Ostale informacije pronađite OVDE.

3) Konkurs za dodelu kredita za nabavku opreme za stočarske farme u 2021. godini

Sredstva će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima – fizičkim i pravnim licima sa područja AP Vojvodine, upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava. Krediti će biti odobravani sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule i to na sledeći način:
– maksimalan iznos kredita 40.000 evra,
– grejs period u trajanju 6 meseci, za vreme grejs perioda ne obračunava se interkalarna kamata,
– rok otplate 60 meseci,
– otplata kredita se vrši u šestomesečnim anuitetima, prva rata se uplaćuje po isteku grejs perioda (ukupno 11 rata).

Konkurs je otvoren do kraja godine ili do utroška sredstava, a dodatne informacije pronađite OVDE.

Prethodni tekstOdličan recept za kisele krastavce u belom vinu
Sledeći tekstDirekcija za robne rezerve otkupljuje merkantilni kukuruz