Napuštena sela Srbije

Uskoro, mladi bračni parovi će imati mogućnost za kupovinu seoskih kuća, potvrdio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. Međutim, neće biti reč o 150.000 praznih kuća, kako su preneli pojedini mediji.

Ministar Nedimović priznao: Vrše se veliki pritisci da dozvolimo GMO u Srbiji!

Naime, ministarstvo za brigu o selu pripremilo je određene programe koji imaju za cilj da podignu kvalitet života u seoskim područjima. Cilj tih programa je, kako saznajemo, da mladi imaju mogućnost izbora kako bi mogli da se opredele da svoju budućnost vide i grade i na selu.

Kuća sa okućnicom, besplatna zemlja

 

Кonkretno, kako je rekao ministar Krkobabić, reč je o programu dodele bespovratnih sredstava: bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, zatim mogućnost dodele zemlje na besplatno korišćenje, za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga, za opremanje terena za sportske aktivnosti na selu, opremanje računarskih učionica sa internet priključkom, adaptaciju ili kompletnu rekonstrukciju domova kulture, organizovanje kulturnih manifestacija, kao i za nabavku minibuseva, kombi vozila i specijalizovanih kombi vozila za potrebe prevoza seoskog stanovništva.

SAVET MAJSTORA: Sačuvajte traktor zimi uz pomoć ovog jednostavnog dodatka!

Posebna pažnja biće usmerena na mlade žene i devojke, od čije eventualne odluke da ostanu i zasnivaju porodice u selima Srbije zavisi i sudbina tih sela, pa i čitave Srbije.

Program dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, izazvao je veliko interesovanje. Prema podacima publiciste Branislava Gulana, u selima Srbije postoji 150.000 napuštenih, praznih kuća i još 50.000 u kojima trenutno niko ne živi.

Podnesite zahtev: Ovo su premije koje Uprava za argarna plaćanja daje za 2021. stočarima!

Mladi u fokusu

– Programom, dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom motivisaćemo mlade da ostanu, a neke da dođu i žive u selima Srbije. Кuće sa okućnicom do 30 ari, posebno ćemo nuditi u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju „demografske crne tačke“ Srbije – rekao je Krkobabić.

– Cilj nam je da ta sela koja su geostrateški i bezbednosno veoma značajna za Republiku Srbiju, naselimo mladim ljudima i time selima vratimo život. Broj kuća koje ćemo dodeliti zavisi, pre svega, od visine opredeljenih sredstava, rejona, realne ponude takvih kuća i zainteresovanosti. Prednost prilikom dodele kuća imaće porodice sa više dece. Pored dodele kuća, postojaće mogućnost da se mladima dodeli do 50 hektara državne zemlje na besplatno korišćenje, u zavisnosti od rejona, raspoloživosti i interesovanja – rekao je za Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu.

Konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima: Dobijate do 1,2 miliona uz ove uslove!

Prema njegovim rečima, veoma je značajan projekat obnove zadrugarstva, zahvaljujući kome je u Srbiji u prethodne tri godine formirano 800, a novčano su sa ukupno 1,7 milijardi dinara pomognute 152 zadruge. Programu dodele bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga je još jedan u nizu programa Ministarstva za brigu o selu koji ima za cilj da svim domaćinima Srbije, a naročito mladima, pomogne da ostvare redovne i sigurne prihode.

– I u 2021. ćemo podsticati zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, među kojima ćemo ove godine posebno pomagati i one koje će se baviti seoskim turizmom, starim i novim zanatima, kao i zadruge čiji su osnivači pripadnici društveno ugroženih grupa: osobe sa invaliditetom, samohrane majke, teže zapošljiva lica i pripadnice Romske nacionalne manjine – rekao je Кrkobabić.

Što se pre prijavite, pre ćete dobiti! Počelo podnošenje zahteva za elektrifikaciju polja!

Uz programe koji imaju za cilj da reše egzistencijalne, infrastrukturne i populacione probleme, Ministarstvo za brigu o selu je svojim merama predvidelo i poboljšanje društvenog standarda programima dodele bespovratnih sredstava za adaptaciju ili kompletnu rekonstrukciju domova kulture.

– Mladim ljudima je, pored osnovnog pitanja redovne i sigurne zarade, značajno da u svojim selima imaju i kvalitetan društveni život. Predvideli smo obnovu domova kulture koje vidimo kao multifunkcionalne objekte u čijem će sastavu biti pozorišna i bioskopska scena, biblioteka, sala za druženje i starih i mladih, mesna zajednica, apoteka, zdravstvena i stomatološka ambulanta. Cilj nam je da kvalitet života u selima približimo kvalitetu života u gradovima, kako bismo smanjili migracije iz sela u grad i motivisali mlade da žive, rade i zasnivaju porodice u selima Srbije – zaključio je Кrkobabić.

Izvor: Telegraf

Prethodni tekstPIS UPOZORAVA: Ovo je primećeno kod ozimih strnih žita i daju preporuku
Sledeći tekstRaspisan je novi konkurs! Sredstva za opremu za navodnjavanje!